Zašto odlazak na odmor nije rešenje za "burnaut"

U većini slučajeva, odlazak na odmor deluje kao pravi odgovor kada se osećamo preopterećeno poslom ili privatnim životom. Nekoliko dana "bežanja o realnosti" zvuči kao pravi lek za ublažavanje svakodnevnog stresa i uvek je preporučljivo napraviti pauzu. Međutim, mnogi zaboravljaju da problemi ne mogu "nestati", samo zato što smo se nakratko odvojili od njih.

Kada deluje kao da nam je svega previše, mnogi prvo pomisle na odlazak na putovanje. Posećivanje lepih destinacija, uzbudljivo iskustvo u novom gradu ili opuštajući odmor u SPA centru su uvek dobri predlozi i svako od nas će ih uvek rado prihvatiti. Tokom takvog odmora, konačno se možemo opustiti a prepreke sa kojima se suočavamo u relnosti delovaće veoma daleko - barem na neko vreme.

Ipak, kada se vratimo u svakodnednu rutinu, premor i nezadovoljstvo se ponovo vraćaju. Ubrzo deluje kao da samo iščekujemo sledeći odlazak na odmor (što može potrajati). U međuvremenu, borimo se sa fizičkim/mentalnim umorom i negativnim emocijama zbog životnih  izazova.

Zbog toga, odlazak na odmor kao jedini odgovor na stres nekada može delovati kao "mali flaster preko velike rane" - naizgled pomaže, ali zapravo prikriva mnogo veći problem. Zašto nije uvek dovoljno "samo otputovati i uživati"?

Odmor koji nije "produktivan"

Iako mnogi idu na odmor kako bi "pobegli" od obaveza, nekada je bolje iskoristiti slobodno vreme za analiziranje svih mogućih razloga "burnauta". Kada očigledno postoji izazov koji nas koči, nije preporučljivo otići na odmor samo radi potiskivanja svih misli o stresu (koji će nas ponovo čekati, nakon povratka u realan život).

Nekada je dobro napraviti fizičku distancu od problema, kako bi se analizirala cela situacija. Da li je burnaut posledica prekomernih obaveza i nedostatka inspiracije na poslu? Da li je u pitanju privatan život - ljubavna veza, porodica, prijatelji? Da li nam nedostaje uzbuđenje, pa su svakodnevne rutine postale isuviše montone? Nakon ozbiljnijeg premišljanja, ostatak vremena bi trebalo iskoristiti za "pravilno" odmaranje. Šta to zapravo znači?

Adekvatan predah

Kada čujemo reč "odmor", najčešće nas asocira na leto, plažu, obilazak novog grada, planinarenje...Odlazak na novo mesto je sigurno zabavna i uzbudljiva opcija. Međutim, svaka navedena aktivnost zahteva određeno planiranje, izdvajanje budžeta i energije. U nekim slučajevima, čoveku je potreban mentalni i fizički odmor i ako to ponekada znači spavanje do kasno, preskakanje putovanja i odmaranje u "kućnoj varijanti", onda je to sasvim u redu.

Ponekada, uzrok burnauta (pored posla) može biti i isuviše društvenih obaveza. Pored čestih okupljanja sa prijateljima ili porodicom, od savremenog čoveka se očekuje da je uvek "onlajn", spreman da odgovori na sve poruke ili mejlove, bez obzira na okolnosti. Takva vrsta stresa se retko može primetiti, jer je postala deo neizbežne rutine, ali može biti veliko opterećenje. Zbog toga je povremeno dobro "ugasiti se", odbiti ponude za zajedničko putovanje i potpuno se posvetiti sebi, barem na kratko vreme.

Najvažnije je pronaći pravi način za "osveženje", koje bi trebalo da bude potpuno prilagođen pojedincu i njegovim potrebama.

Nekoliko dana pauze nije rešenje

Predah je veoma važan i nikada ga ne bi trebalo zapostavljati, ali isto tako, ne bi trebalo očekivati da će nekoliko dana pauze rešiti sve probleme. Može se porediti sa brzim "detoks" dijetama: donose zadovoljavajuće rezultate na početku, ali efekti traju veoma kratko. Zbog toga je uvek potrebno tražiti sledeće (trajno) rešenje.

Ako je uzrok burnauta posao, onda je važno preduzeti određene mere. Da li bi bilo dobro porazgovarati sa kolegama ili šefom o promeni određenih uslova za rad? Ako je sam posao isuviše stresan, ne donosi sreću i jednostavno ne deluje kao da je vredan truda, onda se čak može razmatrati veća odluka, kao što je promena radnog mesta.

Isto važi i za privatan život. Ako nam stres prouzrokuju porodica, prijatelji ili partner, onda je važno razmotriti kako najbolje rešiti situaciju. Da li je nabolje započeti iskren razgovor, u nadi da će se problem ispraviti? Da li bi možda trebalo potpuno raskinuti odnos? Odgovor zavisi od pojedinca i od konteksta, ali odlaganje prevazilaženja konflikta samo može pogoršati situaciju.

Kako bi se burnaut postepeno ublažavao tokom dana, dobro je redovno uzimati male pauze i obraćati pažnju na zdravlje organizma (ishrana, hidratacija, trening). Uzimanje odmora je veliki deo procesa, ali neće biti lek za hronični stres ili umor, sve dok se ne pozabavimo korenom problema.