"Hrana za belce": Kineski viralni trend opisuje "neukusnu" evropsku hranu

Najnoviji trend na kineskim društvenim mrežama je "Hrana za belce". Kinezi koji su se preselili u Evropu ili Ameriku objavljuju užine svojih kolega, koju opisuju kao "hranu za mučenje", jer ne sadrži dovoljno raznovrstih sastojaka i začina, koji se inače neizostavni deo kineske kuhinje.

Trend je navodno nastao krajem maja ove godine, kada je kineskinja koja živi u Švajcarskoj objavila video snimak žene u vozu, koja za užinu priprema samo nekoliko komada šuke i listova salate. Video zapis je postao popularan na kineskoj društvenoj mreži Šaohongšu (Xiaohongshu) i od tada se na kineskim društvenim mrežama razvio hešteg "Hrana za belce".

"Moj kolega za ručak jede samo slatku papriku", "Šta je ovo? Kada sam prvi put došao u Australiju, video sam ženu kako kupuje sirove pečurke u radnji i odmah je sela da ih pojede. Zapanjio sam se," pišu korisnici ispod viralnog video klipa.

Kinezi koji rade ili studiraju u inostranstvu, pridružili su se trendu i objavljuju snimke/fotografije "obroka za belce" i objašnjavaju šta njihovi evropski ili američki prijatelji jedu na pauzama za ručak, dodajući da im "nije jasno kako neko može da preživi sa ovakvim režimom ishrane".

"Ovo je ručak kolege. Nekoliko šargarepa i listova spanaća. Mogu li sami da generišu energiju, bez jela?", napisao je jedan korisnik u opisu pored fotografije.

"Živim u kući svog belog dečka i njegova porodica ima samo jedan obrok dnevno, stvarno sam gladna", piše još jedna korisnica.

Trend se toliko proširio da mnogi korisnici postavljaju sopstvene verzije "obroka za belce" - krekeri sa šunkom, sendviči sa sirom, salate sa krutonima, kuvana jaja - pitajući druge korisnike da li takav obrok ide uz ovaj trend.

"Poenta pravljenja "obroka za belce" je da shvatite da je takvo jelo veoma nejestivo, pa kad pojedete dva zalogaja to bude toliko bljutavo, da zapravo osetite zahvalnost što ste živi," šaljivo zaključuje jedan korisnik na društvenim mrežama.

Autentična kineska jela su uglavnom puna raznovrsnih namirnica i začina, a skoro ni jedno povrće se ne jede potpuno sirovo. Zbog toga je mnogim korisnicima kineskih društvenih mreža neobična ishrana u kojoj su sirovo voće/povrće i minimalna količina ugljenih hidrata (bez začina) sasvim dovoljni za ručak.

"Hrana za belce" je ipak korisna 

Iako je većina rado ismejavala ovakve navike ishrane kod svojih inostranih prijatelja, pojedini su uspeli pronaći pozitivnu stranu trenda. Hrana i kuvanje su veliki deo kineske kulture, ali zbog svakodnevnih obaveza, mnogi priznaju da im je teško da uvek prave komplikovana i oblina jela.

Zbog toga, pojedini korisnici Šaohongšu-a na svojim profilima pišu se "hrana za belce" pokazala kao dobra opcija kada ne postoji dovoljno vremena za pripremanje hrane. Osim efikasnosti, mnogi pišu da se od "jednostavne hrane" osećaju manje umornim u toku dana, jer ne dolazi do naglog pada energije/krvnog pritiska, kao što se može desiti nakon konzumiranja obilnih obroka.

Pojedini kineski portali su preneli da se broj pretraga za "brzim i jednostavnim" obrocima (koji ne zahtevaju mnogo posla niti čišćenja nakon pripremanja) povećao od kako je nastao trend. Takođe, neki smatraju da "ishrana za belce" može imati i filozofsku teoriju. Jedan korisnik piše da je cilj konzumiranja bezukusne hrane na poslu da služi samo kao gorivo za radni dan, a nakon toga, ukusna hrana puna različitih sastojaka i začina se čuva za slobodne trenutke, kada su sve obaveze gotove i počne vreme za "uživanje u životu".

Hrana spaja ljude širom sveta

Na kraju, trend se može opisati samo kao tipična kulturološka razlika, koja se predstavlja na šaljiv, savremen način, putem društvenih mreža. Mnogi smatraju da se iz ovakvog heštega mogu naučiti dve stvari: prvo, da je glavna uloga hrane da bude naše gorivo, koje nam pomaže u obavljanju poslova i održava zdravlje organizma. Isto tako, hrana može biti hedonizam, zabava, usavršavanje kulinarskih veština i most koji spaja različite ljude i strane sveta.