Magazin

Milioneri iz blata: Kako su Bil Gejts, Džef Bezos i Leri Elison stekli svoje bogatstvo nakon fijaska

Da se na greškama zaista uči i da to nije samo fraza koju smo bezbroj puta čuli potvrđuju i primeri trojice veoma uspešnih biznismena, koji su svoj uspeh stekli uprkos nepromišljenim odlukama i greškama u prošlosti. Svako od njih imao je makar jedan fijasko koji su pretočili u lekcije i kasnije se "vinuli u nebesa".
Milioneri iz blata: Kako su Bil Gejts, Džef Bezos i Leri Elison stekli svoje bogatstvo nakon fijaska© Canva / Minerva Studio

Na svetu gotovo da nema čoveka koji nije čuo za makar jednog od trojica multimilionera ili njihove kompanije, ali, a pre nego što su stekli neverovatno bogatstvo i proslavili se, i oni su, kao i svi mi, imali svoje "kikseve". Greške su deo svakog biznisa i pokazatelj razvoja i unapređenja, a ukoliko ih nema, vrlo je verovatno da kompanija "cupka u mestu". Danas, u svetu naprednih tehnologija, postoje brojni alati koji nam mogu pomoći da razumemo analitiku i trendove i svoje poslovanje prilagodimo i unapredimo upravo na osnovu njih.

Kako su "iz blata" ovi milioneri dospeli na sam vrh Forbsove liste?

Džef Bezos i dva fijaska Amazona

Osnivač Amazona, giganta onlajn prodaje, uveren je da su upravo greške te koje su mu pomogle da savlada neke od najvažnijih lekcija, a njegova kompanija ostala je upamćena po dva velika fijaska: prvom, koji ga je doveo da prve zarađene milijarde, i drugom, koji mu je pomogao da predvidi greške u budućnosti.

Prvi "kiks" dogodio se krajem devedesetih godina, kada je Amazon pokušao da parira IBeju, otvorivši platformu za aukcije, na kojima je kupac mogao da kupi proizvod po najvišoj ponuđenoj ceni. Ova novina protivrečila je glavnoj prednosti koju je Amazon do tada imao, a to je da kupac može pronaći potreban artikal i kupi ga po fiksnoj i prihvatljivoj ceni. Ipak, ovaj fijasko "izrodio" je novu, uspešnu ideju, a to je da eksterni trgovci mogu trgovati na platformi. Ovo je dalje uslovilo razvoj onlajn platforme Amazon Marketplejs, koja danas kompaniji donosi milijarde dolara prihoda.

Drugu lekciju Bezos je naučio nakon fijaska sa smartfonom Fajer Foun, koji je predstavljen 2014. godine i koji bez obzira na rekordan broj prodatih telefona, uskoro potpuno nestao sa tržišta. Nakon analiziranja svih grešaka i nedostataka, kompanija je uzela u obzir dobijene podatke koji su poslužili kasnije za bolju realizaciju drugog većeg projekta - virtuelnom asistenta Alekse. Sam Bezos svoje poslovanje zasniva na "uspešnom fijasku" - konceptu osnaživanja ljudi da budu smeliji i eksperimentišu kako bi došli do boljih rezultata.

Leri Elison - zanemarivanje računovodstvenih pitanja dovelo do "minusa"

Životni put Lerija Elisona, "oca" softvera Orakl nije bio nimalo lak: u dečjem uzrastu biznismen je bolovao od teške bolesti, a roditeljsku ljubav gotovo da nije ni imao, osim što su u odgajanju pomagali rođaci malog dečaka. Kasnije, u studentskim danima, čak dva puta je upisivao fakultet i oba puta ga napuštao da bi umesto učenja radio kao programer u nekoliko kompanija. Već tada je Elison  uvideo da je sposoban na mnogo, i umesto da nastavi da radi "od devet do pet" za fiksnu platu, odlučio je da preuzme rizik: zajedno sa par istomišljenika, sedamdesetih godina prošlog veeka, osnovao je kompaniju koja je uskoro osvojila ceo svet.

U prvih nekoliko godina kompanija je poslovala iznenađujuće dobro, a obrt se iz godine u godinu uvećevao. Ipak, 1990. godine desio se fijasko, a prvi put u istoriji Orakl je zabeležio rad "u minusu". Kriza se dogodila usled kratkoročnog planiranja i potpunog zanemarivanja računovodstvenih pitanja od strane rukovodstva. Kardinalna greška naterala je Elisona da preispita svoje poslovne odluke, ali i zameni mlade, neiskusne menadžere onim starijim i iskusnijim. Kroz par godina od usvajanja korenitih promena kompanija je ponovo "stala na noge", a danas je druga po veličini softverska kompanija nakon Majkrosofta.

Bil Gejts i propali softver, preteča Majkrosofta

Za živu legendu biznisa, Bila Gejtsa, većina je čula tek nakon što se njegova kompanija Majkrosoft "vinula u nebesa", ali, ovo nije prvi projekat ovog milionera. Još u vreme studiranja na Harvardu, Gejts je sa svojim kolegama, "ajtijevcima" osnovao kompaniju Traf-o-data, koja je bila usmerena na prikupljanje i analiziranje informacija na putevima i koja bi pomagala inženjerima da kontrolišu intenzitet saobraćaja na putevima. Ipak, zbog nedovoljne razvijenosti softvera, projekat je ubrzo propao i pored toga što je generisao određen prihod.

Ovo iskustvo pomoglo je Gejtsu da dobije neophodno iskustvo koje je kasnije biznismen pretočio u novu ideju - daleko uspešniju i poznatiju kompaniju Majkrosoft, koja se danas nalazi na samom vrhu softverskog inženjeringa.

image