"Samo za dvoje": Najmanji restoran na svetu nudi eksluzivne romantične obroke

Italijanski restoran, koji se nalazi u blizini Rima, nudi posebno iskustvo ručavanja sa voljenom osobom. Osim što ima specifična pravila, meni napravljen prema želji gostiju i starinsku estetiku, nosi i nezvaničnu titulu najmanjeg restorana na svetu. Ima samo jedan sto, namenjen za ljubavne parove, koji se može rezervisati za petsto dolara.

"Solo per due" ("Solo Per Due" - Samo za dvoje, na italijanskom) je navodno najmanji restoran na svetu, jer ima samo jedan sto na kome mogu sedeti ukupno dva gosta. Osim što je poznat po svojoj veličini, celo iskustvo obedovanja je veoma ekstravagantno, a obrok za dvoje košta preko petsto dolara. Šampanjac, vrhunska vina i cvetni ukrasi se dodatno plaćaju, a gosti imaju i pogled na drevnu rimsku vilu. Na kraju jela je moguće posmatrati vatromet.

Restoran postoji više od trideset godina i idealan je za romantične obroke, otvoren je tokom cele godine za ručak i večeru, ali nema meni. Hrana koja se služi je prilagođena ukusima i željama klijenata. Postoji jedan konobar, koji se isključivo doziva srebrnim zvonom, kako bi gosti imali privatnost kada im je potrebna.

Mala trpezarija (oko četrdeset šest metara kvadratnih) deo je ruralne kamene vile iz 20. veka koja se nalazi u blizini sela Vakone, severno od Rima, što znači da je moguće ručavati u mirnoj i okolini. Postoji i opcija unajmljivanja privatnog vozača, koji bi goste dovezao do restorana. Iako je celo iskustvo prilično privatno, restoran je vrlo popularan u svetu i ima nekoliko pravila:

Rezervacije se moraju obaviti u večernjim satima preko telefona a potvrda dolaska se vrši deset dana pred dolazak, kada se i sastavlja meni za goste. Posetioci sela ne smeju da obiđu restoran baš kada god žele, ako se nisu prethodno najavili. Obrok ne može biti otkazan u poslednjem trenutku, a gosti imaju određeno vreme u koje se moraju pojaviti, kako bi se pratio utemeljen raspored za celo veče.

Tri vlasnika restorana insistiraju da ostanu anonimni a jedan od njih opisuje da je ideja o ovakvom intimnom iskustvu nastala iz potrebe i nezadovoljstva uslugom u velikim restoranima. Za Si-En-En je podelio da se uvek osećao isfrustrirano kada bi sa sinom išao u restorane u gradu, jer bi morali sedeti blizu toaleta ili kuhinje i da su im uvek smetali neprijatni mirisi. Smatra da su bili postavljeni na takva mesta samo zato što ih je bilo dvoje.

Zbog toga je odlučio da pruži drugima priliku da dobiju "kraljevski tretman" i uživaju u obroku koji nikada neće zaboraviti. Prema njemu, "Solo per due" nije mesto za poslovne sastanke, već za one koji žele da zaprose voljenu osobu, slave godišnjice braka/veze ili rođendane, što se može pretpostaviti po ugodnom, starinskom i romantičnom enterijeru.

Vlasnik je dodao da je zadovoljstvo gostiju najvažnije i da se uvek trude da maksimalno ulepšaju iskustvo. Recenzije ljudi koji su jeli u ovom restoranu su uglavnom pozitivne, mnogi su oduševljeni uslugom, hranom i "bajkovitom atmosferom". S druge strane, pojedini smatraju da iskustvo nije vredno cene i da je samo "klopka za turiste". Ipak, ekskluzivna večera u malom italijanskom selu svakako zvuči kao prijatno iskustvo vredno pamćenja.