Magazin

Titanik: Nestala podmornica za prevoz turista i naučnika do olupine čuvenog broda

Podmornica koja se koristi za prevoz turista i istraživačkog tima do olupine Titanika, nestala je u dubinama Atlantskog okeana sa svojom posadom. Američki i kanadski timovi za pretragu se utrkuju sa vremenom da pronađu turističku podmornicu "Titan", s obzirom da posada ima kiseonika za samo još 60 sati.
Titanik: Nestala podmornica za prevoz turista i naučnika do olupine čuvenog brodaGetty © Jens Schlueter

Američka obalska straža saopštila je da traga za nestalom kanadskom "istraživačkom podmornicom" koja je nestala u nedelju nakon što je otišla da istražuje olupinu Titanika. Spasilačka akcija u toku, izavili su predstavnici bostonske obalske straže za Bi-Bi-Si, i dodalo da se za podmornicom traga u vodama blizu Njufaundlenda.

U prvim vestima se pojavila informacija je na podmornici "Titan"  britanski milijarder i istraživač Hemiš Harding, koji je najavio da će biti deo ove misije. Međutim, sada je otkriveno da su sa njim i francuski operater podmornice Pol Anri Nargelet, izvršni direktor kompanije koja obezbeđuje podmornice sa posadom Stokton Raš. Takođe, među posadom su najbogatiji Pakistanac Šahzada Davud i njegov tek punoletni sin, potvrdila je porodica.

Američka oblaska straža potvrdila je da je unutra bilo petoro ljudi, kapetan, troje gostiju i stručni saradnik, a da je nestanak podmornice prijavljen  sat i 45 minuta pošto je zaronila.

Male podmornice redovno vode turiste u plaćene obilaske olupine Titanika, uz prisustvo stručnih vodiča. Čuveni brod se nalazi na morskoj dubini od 3.800 metara.

Oušn Gejt Ekspedišns (OceanGate Expeditions) je privatna kompanija koja organizuje ekspedicije po morskim dubinama, potvrdila je da je nestala jedna od njihovih podmornica zajedno sa ukrcanim ljudima.

"Istražujemo i koristimo sve mogućnosti kako bismo bezbedno vratili posadu. Usredsređeni smo na članove posade na podmornici i njihove porodice", naveli su u saopštenju.

Ova kompanija naplaćuje 250.000 dolara svima koji žele da vide čuvenu olupinu. Tu je uračunat prevoz podmornicom od ugljeničnih vlakana koji pruža "šansu da iskoračite iz svakodnevnog života i otkrijete nešto potpuno izvanredno" a troškovi pokrivaju misiju, učešće naučnog tima i obuku, piše na sajtu kompanije.

Zbog kontinuirane fascinacije Titanikom procvetala je turistička grana oko okeanskog broda i njegovog potonuća, posebno nakon objavljivanja istoimenog filma reditelja Džejmsa Kamerona 1997. godine.

image