Objavljena lista najboljih restorana na svetu

Na listi od 100 najboljih svetskih restorana za 2023. godinu dominaraju španski kulinarski kreativci i fantastični kuvari iz Lime. Umeće i kreativnost kuvara da stvori magiju na tanjiru, uz spoj tradicije, kultura uz modernu pripremu i inovacije opčinio je žiri da baš ove restorane proglasi najboljim na svetskom nivou.

Izbor najboljih svetskih restorana održava se od 2002. godine. Žiri na ovom prestižnom takmičenju najboljih, sačinjen je od 1.080 kulinarskih stručnjaka, piše "Theworlds50best" . Ovo je 21. put kako je objavljena lista, a pogledajte koji su se restorani našli na listi 10 najboljih na svetu.

10. "Table", Pariz, Francuska

Otvorena kuhinja i dugačak pult dizajniran kao talas, su postavka za trpezu. Jedno od omiljenih ponuda ovog restorana je desert sa čokoladom, kaparima i kavijarom, koje je samo jedno od mnogih originalnih jela koja se mogu naći. 

9. "Quintonil", Meksiko siti, Meksiko 

Poznato mesto za meksičku kuhinju za koju kažu da pomera granice, ali poznato i po izuzetnom gostoprimstvu supruge vlasnika ovog restorana. Restoran je fokusiran na sveže, lokalne proizvode i tradicionalne meksičke ukuse i tehnike koje su pripremljene na moderan način.

8. "Atomix", Njujork, SAD 

Opisan kao "šalter sa 14 sedišta na Menhetnu", dokazao je kvalitet prevazilazi kvantitet. Atomiks je ujedno i najbolji restoran u Severnoj Americi.

7. "Lido 84", Gardone Rivijera, Italija 

Kuhinja ovog inventivnog italijanskog restorana smeštena na živopisnom jezeru rezultat je dugogodišnjeg opsežnog istraživanja lokalnih sastojaka, starih knjiga recepata i internacionalnih tehnika kuvanja. Rikardo i Đankarlo Kamanini daju gostima priliku da iskuse italijansku hranu na potpuno nov način.

6. "Maido", Lima, Peru

Na japanskom, "maido" znači "dobrodošli", pozdrav kojim zaposleni u ovom japanskom restoranu sa peruanskim srcem, dočekuju svakog posetioca. Micuharu je kuvar i turistički vodič na ovom putovanju u dve zemlje, kombinujći tehnike obe kuhinje u kreiranju svojih remek dela. 

5. "Alchemist", Kopenhagen, Danska

Kada posetite Alhemičara, budite spremni za putovanje koje se razlikuje od svega što ste do tada iskusili u restoranima. Pozorišni doživljaj podeljen je na više "činova" koji goste vode kroz različite lokacije, vrste umetnosti i izuzetne zanatske veštine, vođeni glavnim kuvarom i glavnim umom Rasmusom Mankom. Hrana je ovde više od hrane, i to je deo razloga zašto je mesto nagrađeno nagradom za gostoljubivost, ali i petim mestom svetske liste najboljih restorana. 

4. "Asador Etxebarri", Baskija, Španija

Smešten u mirnom baskijskom selu okruženom planinama i zelenilom, ovaj restoran je pravi gastronomski raj u kome se proces kuvanja odvija na roštilju. Sve je "dirnuto plamenom" kuvara, od inćuna na tostu do mlečnog sladoleda sa cveklom.

3. "Diverxo", Madrid, Španija

Šef kuhinje Dabiz Munjoz uživa u pomeranju gastronomskih granica što je više moguće i njegov meni je jasna demonstracija toga, govore posetioci i gastronomski kritičari. Nekada se ovo kulinarsko putovanje započne pečennim bebi hobotnicama a zatim se nastavlja kroz kreacije španskog kuvara, koje se može završiti slatkim tajlandskim ukusima.

2. "Disfrutar", Barselona, Španija

Kolektivna kreacija tri kuvara koji pripremaju hranu koja iznenađuje i oduševljava u jednakoj meri, koristeći moderne tehnike i netaknute sastojke. Poznati su da testiraju tradicionalne predrasude o finoj trpezi, što prema rečima posetilaca, rezultira jednim od najimpresivnijih kulinarskih iskustava na svetu.

1. "Central", Lima, Peru

Restoran postoji od 2008. godine, a 2018. godine su se preselili u prostranu zgradu u Limi gde gosti mogu da uživaju u putovanju kroz 15 različitih peruanskih ekosistema, kategorisanih po nadmorskoj visini od 15 metara ispod Tihog okeana do 4.200 metara u Andima.

Svako jelo na meniju odražava poreklo njegovih sastojaka, od Suve doline (škampi, loče tikvice, avokado) do amazonske vode (pacu riba, lubenica i list koke). Izglasan kao broj 1 na ovogodišnjoj listi, Central je krunisan za najbolji restoran na svetu 2023. godine.