Magazin

U Holandiji otkriveno svetilište nalik Stounhendžu staro 4.000 godina

Arheolozi su u centralnoj Holandiji otkrili 4.000 godina staro svetilište sačinjeno od jarkova i humki, za koje veruju da je služilo kao sunčani kalendar, slično Stounhendžu, čuvenom kamenom krugu u južnoj Engleskoj. Na ovom verskom lokalitetu otkriveni su i ostaci oko 60 ljudi.
U Holandiji otkriveno svetilište nalik Stounhendžu staro 4.000 godina

Danski arheolozi navode se da je to bilo zdanje veliko kao najmanje tri fudbalska terena i izgrađeno od zemlje i drveta, tako da se poravna sa suncem tokom solsticija, preneo je Gardijan.

Humka, koja je sadržala posmrtne ostatke oko 60 muškaraca, žena i dece, imala je nekoliko prolaza kroz koje je su se direktno probijali sunčevi zraci u najdužim i najkraćim danima u godini.

Arheolozi su takođe otkrili mnogo toga, od životinjskih skeleta preko ljudske lobanje do drugih vrednih predmeta poput bronzanog vrha koplja, na mestima gde je sunce sijalo kroz otvore, navodi se u saopštenju opštine Til, grada udaljenog oko 70 kilometara istočno od Roterdama, gde je lokalitet iskopan. 

Glavna humka je prečnika oko 20 metara a njeni prolazi su poređani da služe kao solarni kalendar. "Ljudi su koristili ovaj kalendar da obeleže važne trenutke, uključujući festivale i dane žetve", rekli su arheolozi. Pretpostavlja se da je ovo svetilište verovatno bilo veoma značajno i za obavljanje rituala i sahranjivanje mrtvih. Dodaje se da su redovi stubova stajali duž staze koje se koriste za procesije.

Ovo brdo je podsetilo na Stounhendž, poznati misteriozni praistorijski spomenik u Britaniji, gde se ovaj fenomen takođe dešava, prenela je holandska nacionalna televizija.

Tokom iskopavanja lokaliteta 2017. godine, arheolozi su takođe otkrili nekoliko grobova, a jedan od njih odsnosio se na ženu sa staklenom perlom iz Mesopotamije, današnjeg Iraka. To je najstarija perla ikada pronađena u Holandiji i istraživači su rekli da je dokazano da su žitelji ovih prostora bili u kontaktu sa ljudima udaljenim skoro 5.000 kilometara.

Arheolozima je trebalo šest godina da istraže više od milion iskopanih predmeta iz kamenog, bronzanog i gvozdenog doba, kao i iz rimskog carstva i srednjeg veka.

Nakon završetka iskopavanja, lokacija je ponovo pokrivena kako bi se omogućili građevinski radovi, a neka otkrića biće izložena u lokalnom muzeju u Tilu i u Holandskom nacionalnom muzeju antikviteta.

image