Magazin

Na listi najlepših ulica na svetu u senci cveća i drveća je i jedna iz Srbije

U top 50 najmagičnijih ulica na svetu u senci cveća i drveća našla se i Ulica Generala Petra Drapšina u centru Kikinde, kao jedna je od najlepših zelenih ulica sveta. Srpska ulica zauzela je 22. mesto liste, a zeleni "tunel" koji je natkriva, simbol ulice i grada, star je skoro 80 godina.
Na listi najlepših ulica na svetu u senci cveća i drveća je i jedna iz Srbije© Приватна архива

Magazin "Architecture and design" objavio je listu najlepših ulica na svetu koje imaju cveće ili drveće. Šetnja ovim ulicama je očaravajuća, ali imaju i praktične prednosti, posebno u letnjim danima, jer ulice sa drvoredima pomažu kod svih vrsta urbanih problema povezanih sa toplotom, povećavaju evapotranspiraciju (isparavanje i transpiraciju sa površine Zemlje). 

Na polovini liste našla se i jedna ulica iz Srbije. Reč je o jednom od simbola Kikinde, neobičnoj ulici Generala Drapšina. Pravi zeleni tunel i oazu prirodne lepote u srcu grada čini drvored koji natkriljuje kuće i ulicu zbog čega je ovde i tokom najvećih vrućina prijatna hladovina. Drvored od 389 stabala je zasađen krajem Drugog svetskog rata, a ovu lepu bogatu zelenu tavanicu prave drveća koprivića, javora, lipe i nekoliko stabala duda.

Za razliku od ove ulice, čitav kraj oko grada Kikinde spada među najnepošumljenije oblasti u Srbiji. Zato su sve češće akcije sadnje mladica, a trebalo bi da se podmladi i deo drvoreda jedne od najlepših zelenih ulica Srbije.

A prvih pet ulica na svetu ispod čijih krošnji se uživa, nalaze se u ovim svetskim metropolama.  

5. Vašington, SAD

4. Valensija, Španija

3. Stokholm, Švedska

2. Bon, Nemačka

1. Molivos, Grčka

image