Magazin

Zašto ne bi trebalo kupovati deci kupaći u ove dve boje

Video instruktorke plivanja u kome pokazuje svoje dete u kupaćim kostimima različitih boja, izazvao je veliku pažnju korisnika društvene mreže TikTok. Cilj joj je bio da pokaže u kojoj boji kupaćeg je dete najbolje vidljivo u vodi, a u kojoj ne. Upravo je uticaj boja na bezbednost kupanja mališana u vodi bila tema istraživanja i kompanija koje se bave sigurnošću dece u vodi.
Zašto ne bi trebalo kupovati deci kupaći u ove dve boje© freepik/freepik

Leto i sezona kupanja su u punom jeku. Svi želimo da deca budu što bezbednija tokom boravka u vodi, a jedna mama na društvenim mrežama je ukazala na važnost izbora boja kupaćih kostima za vaše mališane, kao i da od toga može zavisiti i bezbednost deteta u vodi.

Nika Skarnati, majka dvoje dece i instruktorki plivanja na Floridi, upozorava druge roditelje da ne kupuju plave kupaće kostime svojoj deci.

"Ovo nije običan kupaći kostim koji moja ćerka redovno nosi. Kupila sam ga posebno za snimanje ovog videa za roditelje. Pogledajte kako je teško videti je pod vodom, a ovo je u mirnoj vodi. Trenutno nije sa gomilom druge dece koja se igraju, prskaju i zabavljaju. Čak i kada je pogledate na suncu, vidite kako je teško videti je u tom kupaćem kostimu, jer je iste boje kao i naše okruženje. Dakle, ne kupujte plavi kupaći kostim", kaže Skarnati na snimku, okrećući kameru na svoju dvogodišnji ćerku Kler, koja je u bazenu u svetloplavom kupaćem kostimu. 

@scarnati.swim Just dont do it! Why think about which bathing suits for the splash pad? Just buy bright ones!! ☀️☀️ #selfrescue#selfrescueswimming#selfrescueswim#watersafety#drowningpreventionawareness#springhillisd♬ original sound - Nikki Scarnati

I upravo ova instruktorka plivanja objašnjava da su plava i bela najgore boje kostima za decu. Prethodno je ove podatke objavila jedna kompanija koja se bavi bezbednošću dece u vodi. Kompanija navodi, da je prema rezultatima istraživanja spasiocima lakše da u vodi uoče kupače koji nose kostime jarkih boja. 

Ako se uzme u obzir da je kod spašavanja deteta koje se davi u vodi ponekad i nekoliko sekundi ključno, onda ovog leta ne bi trebalo da zanemarite rezultate ovog istraživanja. Još je alarmantniji podatak da je u grupi dece i odraslih od 2 do 24 godine, najviše ugrožena starosna grupa od pet godina. Upravo ova informacija motivisala je kompanije koje se bave bezbednosnim protokolima za decu u vodi, da ispitaju sve potencijalne aspekte i uzmu u obzir različite informacije. 

Rezultati su pokazali da vidljivost boja zavisi pre svega u kojoj vrsti vode se dete nalazi. Ukoliko dete vodite na bazen, znajte da je "drečavo" roze dobra za bazen koji nema plave pločice, ili za one sa svetlim podlogama. Zapravo, plava i bela boja nisu dobre ni u jednoj vodi, pokazalo je istraživanje. A neon roze i narandžasta su označene kao najbolje. Takođe, problem koji se javlja kod tamnih boja je da se lako mogu pomešati sa lišćem i prljavštinom.

Iako su rezultati stari dve godine, nakon objave videa ove instruktorke plivanja ponovo je pokrenuta ova tema. Takođe, treba imati u vidu da pravilo biranja boja važi i za kape, ali i za sve stvari koje dete unosi sa sobom u vodu ili more. 



image