"Imaćete prinovu": Vantelesna oplodnja dokazano povećava šanse za dobijanje potomstva prirodnim putem

Nova nada kada je planiranje porodice u pitanju "rodila" se nakon istraživanja koje je sprovedeno na uzorku od 5.000 žena, a koje je pokazalo da su šanse za dobijanje potomstva prirodnim putem nakon vantelesne plodnje gotovo 20 procenata veće! Naučnici su dokazali da stimulacija jajnika tokom VTO pozitivno utiče na njihov rad u naredne tri godine, a hormonalni panel i smanjenje stresa doprinose poboljšanju fertiliteta.

Istraživanja sprovedena od strane NHS-a, najvećeg britanskog zdravstvenog portala, u saradnji sa magazinom Hjuman Riprodakšn i doktorkom Anet Tvejts sa Univerzitetskog koledža u Londonu, donose radosne vesti svim parovima koji se bore za potomstvo i maštaju o velikoj porodici, a kako se navodi, rezultati su pokazali da je prirodna trudnoća nakon rađanja bebe začete putem vantelesne oplodnje učestala pojava, prenosi Bi-Bi-SI.

Stimulacija jajnika tokom VTO, hormonske promene i smanjen stres podstiču fertilitet

Istraživači koji su analizirali uzorak od preko 5.000 žena širom sveta u periodu između 1980. i 2021. godine, došli su do zanimljivog zaključka: stimulacija jajnika tokom ciklusa vantelesne oplodnje pozitivno utiče na funkciju jajnika. Osim poboljšanog rada jajnika, tu su i promene u hormonalnom panelu, ali i smanjenje nivoa stresa nakon dobijanja prve prinove, zahvaljujući čemu verovatnoća za prirodnom trudnoćom može da poraste i do 20 procenata!

Svoje iskustvo neočekivane prirodne trudnoće ispričala je i Šemi Tarik, britanska doktorka kojoj je dijagnostikovana "niska rezerva jajnika", odnosno smanjen nivo preostalih rezerva jajnih ćelija - njene šanse da zatrudni prirodnim putem bile su gotovo ravne nuli. Nakon pet bezuspešnih pokušaja vantelesne oplodnje, šesti je doneo sreću, a Šemi i njen suprug konačno su dobili sina. Svoje iskustvo Šemi je podelila u intervjuu za Bi-Bi-Si Njuz:

"Moj lekar mi je nakon porođaja spomenuo kontracepciju, ali smo se oboje složili da u mom slučaju to neće biti potrebno, budući da su mi šanse da zatrudnim bile manje od 1 posto. Osam meseci kasnije, bila sam, sasvim neočekivano, ponovo trudna."

Svoje stručno mišljenje na ovu temu dala je i doktorka Anet Tvejts, koja je istražila čak 11 međunarodnih studija koje su pokazale da kod jedne od pet žena prirodna trudnoća najčešće nastupa u roku od tri godine od začeća vantelesnom oplodnjom. Na ove podatke nadovezala se i klinički embriolog Marta Jansa Perez koja je upozorila na važnost osvešćenosti kod žena (ali i njihovih partnera) da je začeće moguće u svakom trenutku, a naročito nakon rođenja bebe začete vantelesnom oplodnjom.

Visok stepen neplodnosti je zdravstveni izazov na globalnom nivou

Izveštaj Svetske zdravstvene organizacije koji se temelji na detaljnim istraživanjima i praćenju reproduktivnog zdravlja žena i muškaraca i ove godine prikazao je alarmantne podatke kada je broj osoba pogođenih neplodnošću u pitanju, a kako se navodi, taj procenat varira između 16,5 i 17,8 procenata svetske populacije. Da stvar bude još gora, užurbani način života, velika količina stresa i nepravilna ishrana na ovo stanje utiču još više. Nažalost, visoki troškovi često predstavljaju prepreku pacijentima da pristupe tretmanima za neplodnost, a od 44 evropske zemlje, samo 12 zemalja nudi do šest finansiranih ciklusa intrauterine oplodnje.

Vantelesna oplodnja u Srbiji o trošku RFZO

Prema najnovijim podacima, preko 100.000 parova u Srbiji se bori sa problemom neplodnosti, dok je u Beogradu svaki peti par prinuđen na vantelesnu oplodnju. Parovi koji ne mogu da postanu roditelji prirodnim putem imaju mogućnost prijave za vantelesnu oplodnju o trošku države, odnosno o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Za pomoć države u dobijanju potomstva, parovi su u obavezi da ispune određene zahteve:

Neophodni uslovi za muškarca podrazumevaju: