Da li su Italijani jeli picu i pre 2000 godina - odgovor se krije u ruševinama Pompeje

U ruševinama Pompeje je otkrivena interesantna freska, koja može predstavljati drevni prikaz pice (iako joj nedostaje mocarela i paradajz). Freska je stara oko dve hiljade godina i pronađena je u regiji blizu Napulja, grada u kome je nastao jedan od najpopularnijih specijaliteta širom sveta, pica.

Arheolozi veruju da je zid na kome je naslikana freska bio deo hodnika doma, koji je imao zasebnu pekaru. Na naslikanoj, srebrnoj tacni se vidi okrugla fokača, a pored nje se može razaznati voće, kao što su nar i urma. Žućkasto voće isprva podseća na ananas, ali stručnjaci smatraju da je verovatno u pitanju neko drugo voće, jer je prvo "upoznavanje" Evropljanina sa ananasom bilo krajem petnaestog veka, kada je Kristofer Kolumbo bio u Gvadalupi. Pretpostavlja se da su žute voćke zapravo planike.

Analiziranjem freske je zaključeno da je fokača namazana "moretumom", sirnim namazom punim biljnih začina, koji je bio popularan u Starom Rimu. Pored hleba se nalazi pehar sa vinom i ostatak poslužavnika krasi voće, što predstavlja jednu tipičnu scenu mrtve prirode. Stručnjaci veruju da je inspirisana tradicionalnim grčkim običajem posluživanja gostiju a slični motivi su se nalazili i u drugim domovima, ali nikada nije bio naslikan okrugli hleb.

Direktor arheološkog parka u Pompeji, Gabrijel Zuktrigel, izjavio je da je freska pravi kontrast između "skromnog i jednostanvnog obroka" i "lukusuza srebnog poslužavnika i lepote umetničkog prikaza", prenosi "Gardijan".

Vlasnik jedne od najstarijih picerija u Napulju, Đino Sorbiljo, uveren je da je na fresci sigurno predstavljena pica. "Već smo znali da su u Pompeji postojale razne verzije tankih hlebova, koji su se pravili od zrna, vode, soli i možda piva, pa su na njih verovatno stavljali povrće ili ribu... to je drevna vrsta pice." Dodao je da postoji mogućnost da je voće bilo deo glavnog jela.

Iskopavanje predela u kome je pronaćena "pica" je počelo u februaru ove godine. Prošlog meseca su pronađene freske na kojima su predstavljeni drevni bogovi, kao i skeletni ostaci dve žene, dva muškarca i deteta. Blizu njih su pronađene perle sa ogrlice i šest novčića. Italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano je za javnost izjavio da Pompeja "nikada ne prestaje da nas iznenađuje", kao i da je "kovčeg s blagom koji uvek otkriva nove dragocenosti".

Erupcija vulkana Vezuva 79. godine je ubila oko dve hiljade ljudi i uništila gradove Pompeju, Herkulaneum i Stabiju. Prva iskopavanja su počela 1748. godine.