Magazin

Da li je računanje BMI (indeksa telesne mase) zastarela praksa

Mnogi i dalje smatraju da se merenjem indeksa telesne mase (Body Mass Index - BMI) može proceniti generalno zdravstveno stanje pojedinca. Ipak, mnogi medicinski stručnjaci smatraju da se ne bi trebalo potpuno oslanjati na sistem koji je nastao pre skoro dvesta godina.
Da li je računanje BMI (indeksa telesne mase) zastarela praksa© Pexels/SHVETS production

BMI je veoma lako izračunati i predstavlja jedan od najpopularnijih "testova", koje svako može besplatno i brzo uraditi. BMI se dobija računanjem odnosa telesne mase i visine i može biti osnovni kriterijum za procenu uhranjenosti čoveka. Postoje brojni onlajn kalkulatori i rezultati se dele po sledećim kategorijama: neuhranjenost - 18,5, normalna težina - od 18,5 do 25, prevelika težina: od 25 do 30, a preko 30 je gojaznost.

Indeks telesne mase se koristi u mnogim poljima medicine i važan je kao jedan od kriterijuma za prepisivanje dijeta i lekova za mršavljenje, a može biti i važan faktor kod operacija zamene zglobova ili u davanju terapija za plodnost.

Ipak, mnogi medicinski stručnjaci smatraju da je BMI zastareli oblik analiziranja zdravstvenog stanja pojedinca i da postoje brojni nedostaci ovakvog sistema računanja. Pre svega, BMI ne uključuje telesnu građu, što može imati veliki uticaj na rezultate. Može biti opšta procena gojaznosti kod određene grupe ljudi, ali se teže može primeniti na individualnom nivou.

Doktorka Šenon Ajmes je za Si-En-En rekla da kombinuje indeks telesne mase sa drugim kriterijuma za prepoznavanje gojaznosti. "Gojaznost je, kao i sve bolesti, kompleksna i ne može se proceniti samo jednom vrstom računanja. Ima onih koji imaju povišen BMI, ali nemaju nikakve probleme koji se najviše vezuju za gojaznost, kao što su hipertenzija, poremećen san ili dijabetes tipa 2. S druge strane, ima i onih koji imaju malo povišen BMI, ali imaju metaboličke poremećaje, koji se potencijalno mogu ublažiti nakon mršavljenja," objasnila je.

Najveći razlog za postepeno odbacivanje BMI sistema je nedovoljno raznoliko istraživanje, jer se telesna masa može razlikovati u zavisnosti od pola, različitih godina, građe ili rase. Na primer, žene uglavnom imaju veći procenat masti od muškaraca.

Pored toga, pozicija masti u telu može mnogo toga govoriti o zdravlju pojedinca. "Ako neko ima isuviše masnog tkiva u abdomenu, oko organa, onda to nije dobro. S druge strane, masno tkivo oko kukova, u nogama i zadnjici ne predstavlja isti zdravstveni rizik," objašnjava dr Itan Vajs.

Stručnjaci veruju da je važnije obratiti pažnju da li pacijent ima metabolički sindrom, to jest skup zdravstvenih stanja koji povećava rizik od kardiovaskularnih problema (uključujući i srčani udar), dijabetesa tipa 2 i moždanog udara. BMI može biti dobar početak za prepoznavanje mogućih simptoma, ali će detaljnije analize uvek biti potrebne.

Iako je očigledno da BMI ima mnoge nedostatke, pojedini doktori smatraju da će biti teško da se potpuno izbaci iz prakse, pogotovo jer još uvek nije pronađena njegova "zamena", koja će biti podjednako jednostavna za primenjivanje.

Preporučljivo je da oni kojima je BMI "u granicama normale", ali im se, na primer, masno tkivo najviše skuplja oko struka i stomaka, ipak ne isključuju opciju lečenja gojaznosti. Stručnjaci smatraju da cilj nije potpuno brisanje merenja indeksa telesne mase iz upotrebe, već je potrebno prilagoditi ga pojedincu i iskoristiti na najbolji mogući način.

image