Magazin

Iznenađujuće činjenice iz života Ilona Maska: Živeo je sa jednim dolarom dnevno

Ilon Mask je najpoznatiji i najslikaniji milijarder na svetu, ali je nekad bio povučeni dečak iz Južne Afrike. Voleo je knjige, bio zlostavljan u školi, ali i želeo da pokrene igraonicu sa samo 16 godina. Šta još nismo znali o životu ovog neobičnog milijardera?
Iznenađujuće činjenice iz života Ilona Maska: Živeo je sa jednim dolarom dnevnoGetty © Saul Martinez

Ilon Mask je čovek kome predstavljanje nije potrebno jer je poznat širom planete kao jedan od najbogatijih ljudi na svetu. Iako je njegov život izuzetno javan, ipak postoje informacije koje nisu opšte poznate. 

A šta to nismo do sada znali o Maskovoj mladosti, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC). 

1. Išao je od vrata do vrata i prodavao slatkiše bogatašima

Dok su odrastali u Pretoriji, Mask, njegov brat Kimbal i njihovi rođaci putovali su po bogatim delovima južnoafričke prestonice prodajući domaća čokoladna uskršnja jaja. Avanturistička grupa putovala je od vrata do vrata, prodajući slatkiše za 20 puta veću cenu od one potrebne za njihovu izradu.

"Napravili bismo ih za 50 centi i naplatili 10 dolara za uskršnje jaje i uvek bi pitali zašto naplaćujemo toliko za malo uskršnje jaje. Objasnili bismo da oni kupovinom podržavaju mlade kapitaliste i da ako ga ne kupe od nas, neće ga dobiti, kao i da znam da oni mogu priuštiti 10 dolara za jaje", rekao je Ilonov brat Kimbal u intervjuu iz 2017. godine.

2. Bio je maltretiran

Dok je pohađao osnovnu školu u Pretoriji u Južnoj Africi, Mask je bio ne samo najmlađe i najmanje dete u svom razredu, već je bio "štreber" koji je više vremena provodio među knjigama, za razliku od popularnih sportista u školi.  

U knjizi Ešli Vens iz 2015. godine, "Elon Mask: Tesla, SpejsEks i potraga za fantastičnom budućnošću", Mask je rekao da bi ga bande dečaka ponekad "lovile", a jednom su ga gurnuli niz stepenice, pa je završio u bolnici. "Bio sam pretučen skoro do smrti", rekao je Mask u jednom od intervjua. 

Maltretiranje se nastavilo sve do njegove petnaeste godine, kada je naglo porastao i naučio kako da se brani baveći se karateom, džudom i rvanjem. Do 16 godine je naučio da uzvraća istom merom na ova maltretiranja. 

3. Njegovi roditelji su mislili da je gluv

Mask je bio toliko povučen i usmeren na unutrašnji svet da su njegovi roditelji i lekari radili testove kako bi proverili da li on dobro čuje, odnosno da nije možda gluv. Njegova majka Maje Mask je na kraju shvatila, da je njegova "isključenost" njegov način da sanjari o svojim izumima.

"Jednostavno vidite da je u drugom svetu. On to još uvek radi. Sada ga ostavljam na miru jer znam da dizajnira novu raketu ili tako nešto", priseća se Maje Mask u Vensovoj knjizi.

Iako je to smetalo njegovim vršnjacima, koji su navodno mogli da viču na njega i da skaču pored njega, a on to ne bi primetio, Maskovi zamišljeni trenuci su mu omogućili da vizualizuje projekte za koje se nadao da će ih jednom ostvariti. 

4. Sam je pravio eksploziv i rakete

Dok su njegovi roditelji bili odsutni, Mask je uglavnom živeo pod nadzorom kućne pomoćnice. Mask je tvrdio da je ona uglavnom bila tu da bi bila sigurna da on neće ništa pokvariti.  

"Ona me nije pazila. Ja sam čitao knjige, počeo da pravim eksploziv i da pravim rakete i radim stvari koje su mogle da me ubiju. Šokiran sam što imam sve prste", rekao je Mask.

5. Voleo je da čita

Tokom detinjstva, knjige su igrale ključnu ulogu u podsticanju Maskovih ambicija i zabavljale su ga. "Odgajale su me knjige. Knjige, a zatim moji roditelji", objasnio je ovaj milijarder svoju vezanost sa knjigama.  

Navodno je pročitao celu "Enciklopediju Britanika" sa devet godina i proučavao naučnofantastične romane, stripove i dokumentarne knjige i po 10 sati dnevno. Neke od najuticajnijih knjiga koje je pročitao bile su "Gospodar prstenova", "Autostoperski vodič kroz galaksiju" i serijal Isaka Asimova "Fondacija".

6. Kodirao je sopstvenu video igricu sa 12 godina i za to je dobio 500 dolara

U ranim danima kompjuterskog kodiranja, dvanaestogidšnji Mask je napravio "Blaster", svemirsku igru inspirisanu naučnom fantastikom a kojoj je bio cilj da uništi svemirski brod vanzemaljaca koji nosi smrtonosne bombe. Iako sada ovu igricu smatra trivijalnom, ona mu je donela 500 dolara kada ju je stvorio.

7. Pokušao je da otvori sopstvenu video igraonicu sa 16 godina

Zajedno sa svojim mlađim rođacima i bratom Kimbalom, Ilon je dobio ideju da otvori video igraonicu pored njihove srednje škole, navodi se u Vensovoj knjizi. Stigli su do potpisivanja ugovora o zakupu, sklapanja ugovora i popunjavanja formulara u odeljenju za urbanizam. Ali njihovi planovi su bili osujećeni kada su im iz gradske uprave rekli da su premladi da bi dobili dozvolu za ovu nekretninu bez odrasle osobe koja bi se prijavila. 

8. Kao tinejdžer se preselio u Severnu Ameriku 

Kada je Ilon postao tinejdžer, preselio se iz svoje rodne Južne Afrike kako bi započeo studije na koledžu u Severnoj Americi. Sa 17 godina je prvi put emigrirao da, kako je rekao u jednom od intervjua "vidi šta je potrebno za život". Musk je otkrio da je "u Americi prilično lako održati sebe u životu".

Odlučio je da preživi sa 1 dolarom dnevno kupujući hranu u supermarketu na veliko. "Kupovao sam hot-dogove i pomorandže i zaista ti viršle i pomorandže dosade posle nekog vremena", rekao je Mask. Nekada je obrocima dodavao malo testenine i zelene paprike ili neki sos. 

09. Njegova majka je bila super model

Maje Mask, majka Ilona Maska, je zaštitno lice brenda "Kaver grl" ("Cover Girl") iako ima 74 godine. Zapravo, Maje je od svoje 17 godine radila kao model i manekenka. 

Majin lik mogao se naći na kutiji žitarica, reklamama za brend "Revlon", ali i u video spotu pevačice Bijonse. Prošle godine našla se na naslovnoj strani magazina "Sports Ilustrejted Svimsut" ("Sports Illustrated Swimsuit"), sa još četiri žene, uključujući Kim Kardašijan.

10. Ima Aspergerov sindrom

Ovu dijagnozu je otkrio tokom jednog od svojih govora, pokrenuvši rasprave na društvenim mrežama.

Aspergerov sindrom je stanje iz spektra autizma. Osobe sa ovim stanjem imaju problema sa socijalizacijom, a njihovo ponašanje i obrasci razmišljanja mogu biti kruti i ponavljajući, zbog njihovog fokusiranog interesa samo na određene teme.

11. Osnovao je školu za svoju decu 

Najbogatiji čovek na svetu želeo je svojoj deci da priušti najbolje od najboljeg, a to se odnosi i na obrazovanje. Mask je otvorio školu u sedištu SpejsEksa pod nazivom "Ad Astra" (što u prevodu sa latinskog znači - do zvezda). Ovu školu pohađaju njegova deca, kao i deca nekih zaposlenih u ovoj kompaniji.

Ilon navodi da mu je cilj pokretanja ove škole bio da svojoj deci pruži tradicionalno obrazovanje o svim relevantnim predmetima. Deca u školi rade u malim grupama u kojoj je fokus na iskustvenom učenju, preko raznih projekata koje imaju. Naglasak je na matematici, istoriji, inženjeringu i etici, a škola nema sistem ocenjivanja. 

image