Magazin

Divlja, a domaća: Ova ruska mačka postala je viralna na Instagramu i Jutjubu

Prodoran pogleda, uši kao u risa i građa divlje mačke ovog ljubimca mlade ruske porodice izdvaja od svih ostalih, ali upravo zahvaljujući svom neobičnom izgledu, karakal Goša postao je prava zvezda Instagrama! Popularnog mačora na ovoj društvenoj mreži prati preko 167 hiljada ljudi, a njegove "mačeće avanture" sa dvojicom krznenih "cimera" nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Divlja, a domaća: Ova ruska mačka postala je viralna na Instagramu i Jutjubu© Canva / xtrekx

Naši kućni ljubimci su deo porodice, a često i zvezde naloga na društvenim mrežama, na kojima sa ponosom pokazujemo kako su lepi, pametni i voljeni. Tako je i Andrej Bondarjov, momak iz Moskve, podelio sliku svog ljubimca, kratkodlakog gigantskog mačora sa karakterističnim ušima poput risa, koja je preko noći postala "viralna" i donela svom vlasniku popularnost o kojoj nije ni mogao da sanja. Danas, život Goše i njegovih drugara prati čak 167 hiljada obožavaoca na Instagramu i još 290 hiljada na Jutjubu, a svaki novi dan je nova avantura krznene ekipe.

"Da bih bio veliki mačak, potrebno je mnogo da jedem"

Sve je počelo sasvim spontano, slikom koju je Andrej postavio na Instagram u aprilu 2018. godine, na kojoj se mačak karakal, po imenu Goša nalazio sa svojim "cimerima", Matvejem i Žorom. "Da bih bio veliki mačak, potrebno je mnogo da jedem" - napisao je Andrej komentar ispod slike, a korisnici su oduševljeni njegovom pojavom i neobičnim izgledom sliku obasuli "lajkovima". Dve godine kasnije, mačak je postao popularan i na drugim društvenim platformama, a korisnici su mu, iako se zove Goša, nadenuli ime Šljopa, zbog velikih ušiju koje je prosto nemoguće ne primetiti.

Divlja mačka je brzo navikla na svoje pitome "cimere"

Ova divlja mačka u Rusiji je veoma popularna, a Goša je u porodicu kod Andreja i njegove supruge Jelene iz Moskve, došao iz odgajivačnice divljih mačaka u kojoj je rođen 2017. godine. Jelena, velika ljubiteljka mačaka, u Gošinu sliku iz "bebećih" dana zaljubila se već na prvi pogled, a kada je mačak stigao kući, prvih nekoliko dana bili su pravi izazov: Goša se toliko plašio novog okruženja i druge dve mačke koje su tu živele, da se po ceo dan krio i šištao ko god bi mu prišao. Ipak, posle nekoliko dana, kada se opustio i stekao poverenje, Gošu je "pod svoje" uzeo Matvej, 12-godišnji mačak ove porodice, dok Žora, treći mačak, uopšte nije bio oduševljen idejom da sa još nekim deli svoj prostor i igračke.

Goša je veliki posesivac, a u slobodno vreme voli da se glupira

Kako su nekoliko puta istakli vlasnici ovog egzotičnog ljubimca, Gošin karakter se veoma razlikuje od karaktera drugih mačaka, i pre podseća na pseći: "On je posesivac, i nas smatra njegovim vlasništvom. Jako je lojalan i teško podnosi samoću, dok je sa nepoznatim ljudima veoma oprezan", navela je Jelena, opisujući ponašanje svog karakala.

Po rečima Andreja, Goša jako voli da se glupira - u slobodno vreme uživa da kida karton koji vlasnici kupuju specijalno za njega, a sa posebnim zadovoljstvom oštri kandže i na nameštaju, pa čak i tapetama. "Neke zidove je ogulio do betona!", priča Andrej, i dodaje da je čak i televizor ogreban, pošto je u Goši proradio prirodni instinkt kada je na ekranu ugledao ptice u letu. On je iz divljine izašao, ali divljina iz njega neće nikada.

Velika mačka - velika obaveza

Iako mačke važe za veoma jednostavne ljubimce za čuvanje, za Gošu se ovo ne može reći: kako bi ostao dobrog zdravlja, karakal mora da se hrani živim mesom, pa njegovi vlasnici svakodnevno moraju da imaju rezerve ćuretine, zečetine i piletine, koja se termički ne obrađuje već služi u kombinaciji sa povrćem i vitaminskim dodacima. Samo na njegovu ishranu mesečno se potroši oko 35.000 dinara, dok dva puta godišnje na kućnu adresu dolazi i specijalista za divlje životinje koji Gošu pregleda i vakciniše.

Ipak, vlasnici kažu da je najveća briga njegova veličina, pa tako u igri i svakodnevnom životu moraju biti pažljiviji i uvek u pripravnosti: "U igri je dosta grublji od manjih mačaka, pa su i spontane povrede češće", navodi Jelena.

image