Madona je oduvek bila ekscentrična, ali zašto je danas to veći problem nego ranije?

Uprkos mnogim dostignućima i bogatoj karijeri, danas se najviše govori o njenom prisustvu na društvenim mrežama. Svi znaju ko je Madona, bez obzira da li su ljubitelji pop muzike ili ne. Iako je oduvek intrigirala javnost, njeno ponašanje se sada tumači kao posebno bizarno. Zašto društvo ne može da prihvati seksualnost i ekscentričnost žena u svim godinama, makar to bila otkačena ličnost poput Madone?

Madona je svetska superzvezda čija karijera traje duže od 30 godina, iako je za razliku od rokenrola, vrlo teško ostati slavan u pop žanru koji se često menja. Očigledno je da je ova ikona pop kulture veoma svesna promene vremena i prihvata ga, za razliku od mnogih njenih vršnjaka.

Madona često objavljuje provokativne fotografije na Instagramu i reakcije su podeljene. U nekoliko navrata je Instagram uklonio njene objave, na šta je ona otvoreno pokazala nezadovoljstvo. Mnogi je podržavaju u ovakvom izražavanju samopouzdanja, ali ima i onih koji je otvoreno ismevaju. U proteklih nekoliko meseci, Madonine objave na internetu su privukle veliku pažnju.

Nedavno je postavila TikTok video na kome aludira na to da je gej, izazivajući burne reakcije. Takođe, na mnogim klipovima možemo videti Madonu koja se zabavlja sa prijateljima, izlazi, nosi jarke boje odeće i kose i koristi napadne filtere. Mnogi govore da su, pored vidljivih plastičnih operacija, ovakve objave samo pokušaj da se Madona vrati svojoj ''izgubljenoj mladosti''. Glavna tema negativnih komentara je da takav sadržaj, stavovi i ponašanje nisu u skladu sa njenim godinama.

Ova zvezda je poznata po provokacijama decenijama unazad. Šokiranje publike je uvek bio deo njene muzike, umetničnih projekata i nastupa, najčešće izražavajući kritički stav o društvu. Ipak, provokativan, pa čak i vulgaran sadržaj na društvenim mrežama danas nije novitet. To znači da nije problem u izazovnim objavama ove muzičarke, već je problem što takav stav ''ne priliči'' nekome od preko 60 godina.

Čak ni ova velika zvezda poznata po svojoj teatralnosti nije pošteđena predrasuda o starenju i poziciji starijih žena u društvu. Madona je više puta izjasnila da ne želi da njene godine budu toliko velika tema, pogotovo jer njene muške kolege i vršnjaci nisu osuđivani na ovaj način. S druge strane, najbliži Madonini saradnici i prijatelji su govorili da ona živi za privlačenje pažnje i da je njeno onlajn prisustvo samo deo toga.

Uprkos svemu, ovo nam može dosta reći o načinu na koji posmatramo žene i njihovo starenje u društvu. Da li ova vrsta samopouzdanja ima rok trajanja? Da li je dozvoljeno ženama da budu ekscentrične ili izazovne nakon što pređu određene godine, ili nakon što postanu majke?

Odgovor na ova pitanja odlučuje društvo u kom živimo. Međutim, svi smo deo njega i kao žene imamo više prava nego ikada da se suprotstavljamo predrasudama o tome kako ''treba'' da se predstavljamo. Madonini potezi na Instagramu su samo jedan primer promene, a na nama je da odlučimo da li ćemo ih osuđivati kao blesav pokušaj skandala, ili pronaći veći značaj za žensko izražavanje samopouzdanja u budućnosti.