Magazin

Borba gladijatora: Meč između Maska i Zakerberga će se možda održati u Koloseumu

"Ima šanse da će borba biti u Koloseumu," napisao je Ilon Mask na svom Tviter profilu. Navodno, zvaničnici iz italijanske vlade su kontaktirali vlasnika kompanije "Meta", Marka Zakerberga i ponudili mu veličanstvenu lokaciju za njihov okršaj: drevni Koloseum u Rimu.
Borba gladijatora: Meč između Maska i Zakerberga će se možda održati u KoloseumuGetty © Michael Gonzalez, Pexels/Andrei Tanase

Amfiteatar je u drevnom Rimu bio kroišćen za posmatranje gladijatorskih borbi, a izgleda da postoji mogućnost da će ponovo biti u funkciji i u savremenom dobu, prenosi "TMZ Sport". Italijanski ministar kulture je pre nekoliko dana ponudio Zakerbergu ovu istorijsku lokaciju. Navodno, oba protivnika su veoma uzbuđena i dopada im se ponuđena lokacija.

"Sinoć sam pričao sa Markom i Ilonom, obojica su mrtvi ozbiljni oko borbe," rekao je za "TMZ Sport" Dejna Vajt, predsednik UFC-a. Dejna smatra da će okršaj tehnoloških milijardera biti najprofitabliniji u istoriji UFC-a, dodajući da njihova borba može dostići preko milijardu dolara zarade. Trenutno najprofitabilnija borba u istoriji turnira je bila između Mejvedera i Mekrgregora, koja je zaradila oko šesto miliona dolara.

Glasine o "ultimat fajtu" su počele da se šire prošle nedelje, kada je Mask ismevao svog kolegu/rivala preko Tvitera, sarkastično predlažući "borbu u kavezu". Maskove izjave i potezi često budu neobični, tako da javnost nije bila previše iznenađena njegovom idejom. Međutim, dobio je neočekivan potvrdan odgovor od Zakerberga preko Instagrama (društvene mreže koja pripada "Meti") i od tada se priča o njihovoj borbi proširila na internetu.

Ljudi prave opklade, mimove i različite spekulacije o ishodu borbe. Pojedini smatraju da Mask ima prednost, jer je viši i teži, ali i da Zakerberg ima dobre  šanse za pobedu, jer trenira džiu-džitsu i nedavno je osvojio medalju na jednom takmičenju. Mnogi veruju da postoji mogućnost da će se rivalstvo između dve najpoznatije ličnosti tehnološkog sveta okončati ovom "istorijskom borbom, na istorijskom mestu".

Rimski Koloseum je jedno od Sedam svetskih čuda starog sveta i najveći amfiteatar na svetu, iako je izrađen pre skoro dve hiljade godina. Osamdesete godine se otvorio i rimski carevi su organizovali brojne gladijatorske borbe, u kojima su stanovnici i vladari redvono uživali. U savremenom dobu, amfiteatar se samo jednom koristio, za dobrotvorni performans Pola Makartnija 2003. godine.

image