Ruzmarin: Osim na reveru, dobar je za poboljšanje pamćenja i opuštanje

"Stavi ruzmarin ispod jastuka da nam večno miriše..." , stihovi su pesme koje često slušamo na svadbama, gde je ruzmarin tradicionalno prisutan uglavnom na reverima zvanica, kao simbol vernosti. Nekada je bio posvećen boginji lepote i ljubavi, Afroditi, a Grci su ga stavljali na glavu kad su spremali ispite, jer se smatralo da ruzmarin poboljšava pamćenje.

Osim na reveru, ruzmarin se danas koristi kao začin za različita jela, a ulje ruzmarina je u poslednjih nekoliko meseci postalo veoma popularno na društvenim mrežama jer mnogi smatraju da podstiče rast kose. Pored toga, može umiriti upale na koži i hidrirati je. Osim što obogađuje ukus jela, može biti i proizvod za ulepšavanje, što objašnjava zašto mnogi obožavaju ovu biljku.

Uticaj na kognitivne sposobnosti

Međutim, ruzmarin ima još jednu dragocenu, ali manje poznatu svrhu: može pomoći u poboljšanju raspoloženja i kognitivnih sposobnosti. Jedna studija iz "Žurnala medicinske hrane" pokazala je da je konzumiranje male doze praha od ruzmarina dovelo do bolje sposobnosti pamćenja kod grupe starijih učesnika.

Portal "Veri vel majnd (Very Well Mind)" opisuje druga istraživanja sprovedena u školama, koja su pokazala da deca koja obavljaju zadatke u prostorijama u kojima se oseća aroma ruzmarina imaju bolje i preciznije rezultate zadataka od onih koji nisu mirisali ruzmarin. U sličnoj studiji, u kome su učestvovala deca i studenti, zabeleženo je da je prskanje ulja ruzmarina u sobi podstaklo bolju koncentraciju.

Osim mirisa, moguće je osetiti određene benefite i konzumiranjem ruzmarina. Istraživanje objavljeno u "Sejdž žurnals (Sage Journals)" je pokazalo da je grupa ljudi koja je popila mineralnu vodu sa ruzmarinom za nijansu imala bolje kognitivne sposobnosti, nego oni koji su popili vodu bez dodatka biljke.

Iako još uvek ne postoje konkretna objašnjenja za vezu između ruzmarina i poboljšanog rada mozga, mnogi ljubitelji biljke smatraju da barem jedna grana ruzmarina sigurno može biti dobar izbor za radni prostor.

Pojedini psiholozi veruju da miris ruzmarina opušta, što zapravo može biti glavni razlog za poboljšanu koncentraciju i efikasnije obavljanje određenog posla. Jedna mala studija iz 2017. godine je pokazala da je uzimanje jednog grama ruzmarina dnevno, tokom jednog meseca, pomoglo u smanjenju simptoma anksioznosti i depresije kod učesnika.

Ruzmarin kao simbol ljubavi u vernosti

Još od drevnih vremena se ruzmarin vezuje za Afroditu, grčku boginju ljubavi koja se, prema legendi, rodila iz pene mora."Morska rosa", (prevod sa latinskog "Rosmarinus officinalis") se najčešće može pronaći upravo pored morske vode, vekovima se vezuje za ljubav i lepotu, kao biljni simbol Afrodite. Zbog toga je cvet ruzmarina povezan sa sećanjem i lepim uspomenama sa voljenom osobom. Često se može videti kao ukras na venčanjima, a u prošlosti su žene svojim muževima često davale granu ruzmarina, kada bi išli u vojsku, da ih ne zaborave i da znaju da ih neko čeka. Na kraju, mnogi smatraju da umirujući efekat ruzmarina može imati uticaj na čovekovo raspoloženje, pa samim time i odnose sa drugima, zbog čega se često naziva "biljkom ljubavi"

Naravno, ruzmarin ne može biti zamena za adekvatnu terapiju za određene probleme u fizičkom ili mentalnom zdravlju, ali ako čak i mala doza arome ove biljke može poboljšati raspoloženje i pomoći u koncentraciji, onda sigurno vredi koristiti je i van kuhinje.