Jednostavno do lepog slavskog kolača

Jedan je od ključnih simbola krsne slave uz sveću i žito.

Pravi se dan pred slavu, a na dan slave se sa žitom i vinom nosi u crkvu kako bi ga sveštenik osveštao. Predstavlja telo Isusa Hrista, a vino kojim ga sveštenik preliva, Isusovu krv.

Slavskim kolačem se zahvaljujemo Bogu i svecu na životnim blagodetima. Po običaju, kolač se mesi osveštanom vodom.

Namirnice za pripremu:

1 dl mleka

2 dl jogurta

1 dl vode (osveštane)

25 g svežeg kvasca

6 g praška za pecivo

1 jaje

2 kašičice soli

1 kašičica šećera (za kvasac)

80 g otopljenog putera

670 g mekog brašna

50 g otopljenog putera za premazivanje testa

Zamesite testo i podelite na loptice na sledeći način:

5 loptica na koje će se stavljati pečat

3 loptice od kojih ćemo praviti spoljne pletenice

3 loptice za pletenice oko središnje loptice

Nakon što formirate loptice, ostavite ih da "odmore" 15 minuta. Loptice za pravljenje spoljnih pletenica, razvucite u krug prečnika 26 cm, premažite otopljenim puterom i ređajte jednu preko druge. Treću ne premazujte. Podelite na 4 dela i upletite kao u videu. Male pletenice, koje idu oko središnjeg kruga, pravite od 3 loptice tako što razvučete sve tri u krug od 22 cm, premažete puterom sve osim treće, i stavite jednu na drugu. Podelite na 8 delova kao u videu.

Kalup za pečenje kolača je prečnika 28 cm. Kada formirate kolač, ostavite ga u plehu da naraste. Premažite kolač žumancetom u koje ste dodali kašiku meda. Kolač se peče na 200 stepeni 10 minuta, pa smanjite na 180. Ukupno vreme pečenja je oko 45 minuta.

Testo za pečate:

5 kašika mekog brašna, kašičica soli i mlaka voda koju dodajemo postepeno. Umesite tvrđe testo ali da bude elastično. Mesiti testo oko 5 minuta. Ukrase za pogaču napravite dan pre. 

Na fotografiji je, na sredini kolača i na četiri mesta po obodu, stavljen pečat sa slovima IS HS NI K , što je skraćenica od "Isus Hrist pobeđuje".

Srećna slava!