Magazin

Zašto imamo osećaj peckanja u ustima kad jedemo ananas

Popularno letnje voće često nam stvara neprijatan osećaj peckanja u ustima, ali ga većina ljudi toleriše, kako bi uživali u slatkom ukusu ananasa. Poznato je da kiselina iz voćke može da iritira sluzokožu, ali postoji još jedan, manje poznati krivac, vidljiv isključivo pod mikroskopom: kristalne "iglice", koje prave mikroabrazije u ustima.
Zašto imamo osećaj peckanja u ustima kad jedemo ananas© Pexels/Kindel Media, TikTok Screenshot/sf_microscopy

Skoro svako je osetio peckanje u ustima tokom i nakon konzumiranja svežeg ananasa. Nekada je lako ignorisati ga i nastaviti sa jelom, a ponekada je osećaj iritacije toliko intenzivan da je nemoguće uživati u ukusu. Svako pomisli da je to samo "jaka kiselina koja iritira sluzokožu", ali novi viralni TikTok video je reazotkrio manje poznati uzrok i objašnjenje za osećaj peckanja.

Korisnik koji je objavio video klip, pincetom otkida mali deo ananasa, pa zatim, kroz mikroskop pokazuje strukturu voćke. Na snimku se mogu razaznati kristali igličastog oblika, koji se zovu rafidi, objašnjava za portal "Self (SELF)" dr Majkl Šihan, koji se bavi proučavanjem alergijskih reakcija na biljke.

@sf_microscopy One of my favorite fruits is pineapple, but every time I eat them, my mouth tingles. I read that the fruit contains raphides! Kiwis, grapes, taro, and yams also have large amounts of these crystals. These needles serve as a defensive function against insect herbivors to deter them from eating the plant’s fruits and protect the seeds. The needles work with other chemcial substances, like bromelain in the pineapple, to amplify the effects. #microscope#microbiology#underthemicroscope#microscopy#microcosmos#nature#pineapple#crystals#fyp#fypage#fypシ♬ Sunshine

Rafidi su napravljeni od kalcijum oksada (isto organsko jedinjenje koje formira kamen u bubregu) i služe kao prirodna odbrana od predatora, pošto ananas ne može tek tako da "pobegne" od opasnosti (to jest, od nas koji želimo da ga pojedemo). Kivi, spanać i rabarbara takođe sadrže rafide, zbog čega mnogi osećaju sličnu vrstu iritacije nakon konzumiranja ovih biljaka.

Rafidi prave mikroabrazije na jeziku i u unutrašnjosti obraza, što omogućava kiselini ananasa da lakše "uđe" u sluzokožu i stvori osećaj peckanja. Srećom, ovi kristali mikroskopske veličine nisu ozbiljno štetni za čoveka, ali mogu biti opasni za male insekte, poput bebe moljca.

Dva glavna krivca

Još jedan uzrok iritacije je bromelain, enzim koji se nalazi u ananasu (i koji pomaže u razlaganju proteina). Naša usta ne mogu razgraditi ovo hemijsko jedinjenje toliko efikasno kao želudac, tako da bromelain postepeno razlaže protein koji se nalazi u sluzokoži usne duplje i otklanja zaštitni sloj, zbog čega kiselina lakše "napada" površinu. Iako nam bromelain smeta u poptunom uživanju u ananasu, ovaj enzim može pozitivno uticati na zdravlje, jer predstavlja antioksidant i može pomoći u procesima zaceljivanja rana.

Drugim rečima, minijaturni rafidi nas "bockaju" i prave abrazije, što omogućava bromelainu da lakše razgradi protein, pa kiselina "ulazi" u površinski sloj sluzokože i dovodi do peckanja.

Korisnici na društvenim mrežama su bili iznenađeni i šaljivo su reagovali na informaciju, jer većina ljudi misli da je iritacija posledica alergijske reakcije, a ne odbrambeni mehanizam biljke.

"Znači, kada ga jedem, jede i on mene," piše jedan korisnik u komentarima viralnog TikToka.

"Hvala, super što sada znam da imam na stotine iglica u ustima," dodaje još jedan korisnik.

Da li postoji razlog za brigu

Osim što osećaj nije prijatan, ne postoji ozbiljan razlog za brigu, smatra dr Šihan. Peckanje ne mora automatski značiti da je pojedinac alergičan na ananas. U slučaju da dođe do otoka, jakog svraba od osipa ili otežanog disanja, tada postoji mogućnost da je u pitanju alergija. Ako je teško odrediti, onda je najbolje odraditi alergijski test.

Može li se peckanje sprečiti

Svež ananas će uvek sadržati enzime i bodljikave kristale, ali postoje dva načina konzumiranja koji mogu ublažiti peckanje. Prvo, ananas se može ispeći, jer na šezdeset stepeni Celzijusa enzimi koji dovode do peckanja počinju da se razgrađuju. Druga opcije je ananas sa mlečnim proizvodima, kao što su jogurt ili sladoled, jer će bromelain uticati na proteine iz mleka, umesto na one na sluzokoži. Između ostalog, hladna kugla sladoleda će svakako ublažiti neprijatan osećaj.

Na kraju, ako je nemoguće izbeći peckanje, onda je u redu kupiti ananas iz konzerve, jer se enzimi uklanjaju tokom procesa prerade.

image