Magazin

Tehnološki dvoboj: Zakerberg lansira Treds, aplikaciju sličnu Tviteru

Bezbednost, lakoća korišćenja i pouzdanost - upravo ovo opisuje novu aplikaciju kompanije Meta. Interfejs Tredsa veoma podseća na Maskov Tviter, a Zakerbergova platforma koja je u izradi još od januara, služiće za razmenu tekstualnog sadržaja i biti uvezana sa Instagramom. Epl korisnici će pristup aplikaciji moći da dobiju već sutra, 6. jula, dok će oni sa Androidom morati da se strpe još neko vreme.
Tehnološki dvoboj: Zakerberg lansira Treds, aplikaciju sličnu Tviteru© Youtube / Firstpost

Od kako je prošle godine Mask kupio Tviter, popularna društvena mreža suočila se sa brojnim tehničkim problemima, ali i kontroverzama povezanim sa "slobodom govora" koju propagira novi vlasnik. Trenutak slabosti iskoristio je njegov najveći rival, Mark Zakerberg, i brže bolje inicirao lansiranje aplikacije koja će po svojim karakteristikama parirati Tviteru.

Treds - trn u oku Ilona Maska

Nova Zakerbergova aplikacija omogućiće korisnicima da objavljuju tekstualni sadržaj u realnom vremenu, lajkuju objave i dele ih međusobno, a "tizer" slike objavljene u Ep Storu kompanije Epl sugerišu da će Treds biti povezan sa korisničkim nalozima na Instagramu, čime će se omogućiti zadržavanje naziva naloga, kao i lakše povezivanje sa pratiocima. Jedina "mana" koju korisnici za sada prijavljuju jeste da je aplikacija kreirana isključivo za korisnike Epl uređaja - oni sa Android telefonima će izgleda morati još malo da sačekaju.

Direktor Meta proizvoda, Kris Koks, opisao je Treds kao "odgovor na Tviter", a među osnovnim vrednostima naveo je bezbednost, lakoću korišćenja i pouzdanost, čime će se obezbediti stabilno mesto za okupljanje publike. Kako je naveo u prezentaciji, kodiranje aplikacije počelo je još u januaru ove godine, a među poznatima koji su podržali Treds našli su je Opra Vinfri, DiDžej Slajm i Dalaj Lama.

Lansiranje Metine aplikacije zamalo izazvalo fizički obračun

Podsetimo, 21. juna, nakon najave nove aplikacije koja se dugo "kuvala" u Metinoj kuhinji, prvi čovek Tvitera, Ilon Mask, izazvao je na borbu svog najvećeg rivala, Marka Zakerberga, koji je ne oklevajući pristao da odmere snage u ringu. "Pošalji mi lokaciju", napisao je Mark Zakerberg na svom Instagram profilu i podelio tvit koji je objavio Mask.

Tačku na njihovo dečačko ponašanje nešto kasnije stavila je majka Ilona Maska, Maja, koja je napisala da se borba otkazuje: "Ne podstičite borbu. Zapravo ja sam je otkazala. Nisam im još uvek rekla, ali nastaviću da ponavljam da je borba otkazana, za svaki slučaj."

Sunovrat Tvitera traje nekoliko meseci unazad

I pored velikog broja registrovanih korisničkih naloga, platforma Tviter u poslednje vreme doživela je nekoliko promena koje su korisnike razljutile: ne samo da je među prvim Maskovim potezima na čelu kompanije bilo otpuštanje velikom broja zaposlenih, već je i sistem za verifikaciju zamenjen plaćenom pretplatom.

Poslednja "kap koja je prelila čašu" bilo je sporno ograničavanje objava koje korisnik može pročitati u toku dana. Da stvar bude još gora, kontroverzni biznismen je sutradan objavio kako se "samo šalio" i svoje korisnike naterao da "uvežbaju ironiju".

Ovaj potez prvog čoveka Tvitera razočarao je veliki broj korisnika koji su pokrenuli "veliku seobu" na druge platforme, poput GETTR, Mastodon i Bluskaj Suošl, platformu koju je kreirao bivši izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi.

image