Tehnološki dvoboj: Zakerberg lansira Treds, aplikaciju sličnu Tviteru

Bezbednost, lakoća korišćenja i pouzdanost - upravo ovo opisuje novu aplikaciju kompanije Meta. Interfejs Tredsa veoma podseća na Maskov Tviter, a Zakerbergova platforma koja je u izradi još od januara, služiće za razmenu tekstualnog sadržaja i biti uvezana sa Instagramom. Epl korisnici će pristup aplikaciji moći da dobiju već sutra, 6. jula, dok će oni sa Androidom morati da se strpe još neko vreme.

Od kako je prošle godine Mask kupio Tviter, popularna društvena mreža suočila se sa brojnim tehničkim problemima, ali i kontroverzama povezanim sa "slobodom govora" koju propagira novi vlasnik. Trenutak slabosti iskoristio je njegov najveći rival, Mark Zakerberg, i brže bolje inicirao lansiranje aplikacije koja će po svojim karakteristikama parirati Tviteru.

Treds - trn u oku Ilona Maska

Nova Zakerbergova aplikacija omogućiće korisnicima da objavljuju tekstualni sadržaj u realnom vremenu, lajkuju objave i dele ih međusobno, a "tizer" slike objavljene u Ep Storu kompanije Epl sugerišu da će Treds biti povezan sa korisničkim nalozima na Instagramu, čime će se omogućiti zadržavanje naziva naloga, kao i lakše povezivanje sa pratiocima. Jedina "mana" koju korisnici za sada prijavljuju jeste da je aplikacija kreirana isključivo za korisnike Epl uređaja - oni sa Android telefonima će izgleda morati još malo da sačekaju.

Direktor Meta proizvoda, Kris Koks, opisao je Treds kao "odgovor na Tviter", a među osnovnim vrednostima naveo je bezbednost, lakoću korišćenja i pouzdanost, čime će se obezbediti stabilno mesto za okupljanje publike. Kako je naveo u prezentaciji, kodiranje aplikacije počelo je još u januaru ove godine, a među poznatima koji su podržali Treds našli su je Opra Vinfri, DiDžej Slajm i Dalaj Lama.

Lansiranje Metine aplikacije zamalo izazvalo fizički obračun

Podsetimo, 21. juna, nakon najave nove aplikacije koja se dugo "kuvala" u Metinoj kuhinji, prvi čovek Tvitera, Ilon Mask, izazvao je na borbu svog najvećeg rivala, Marka Zakerberga, koji je ne oklevajući pristao da odmere snage u ringu. "Pošalji mi lokaciju", napisao je Mark Zakerberg na svom Instagram profilu i podelio tvit koji je objavio Mask.

Tačku na njihovo dečačko ponašanje nešto kasnije stavila je majka Ilona Maska, Maja, koja je napisala da se borba otkazuje: "Ne podstičite borbu. Zapravo ja sam je otkazala. Nisam im još uvek rekla, ali nastaviću da ponavljam da je borba otkazana, za svaki slučaj."

Sunovrat Tvitera traje nekoliko meseci unazad

I pored velikog broja registrovanih korisničkih naloga, platforma Tviter u poslednje vreme doživela je nekoliko promena koje su korisnike razljutile: ne samo da je među prvim Maskovim potezima na čelu kompanije bilo otpuštanje velikom broja zaposlenih, već je i sistem za verifikaciju zamenjen plaćenom pretplatom.

Poslednja "kap koja je prelila čašu" bilo je sporno ograničavanje objava koje korisnik može pročitati u toku dana. Da stvar bude još gora, kontroverzni biznismen je sutradan objavio kako se "samo šalio" i svoje korisnike naterao da "uvežbaju ironiju".

Ovaj potez prvog čoveka Tvitera razočarao je veliki broj korisnika koji su pokrenuli "veliku seobu" na druge platforme, poput GETTR, Mastodon i Bluskaj Suošl, platformu koju je kreirao bivši izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi.