Polivanje pivom: Stručnjake brine novi "trik" za bronzani ten

Za većinu ljudi, savršen dan na plaži uključuje osvežavajuće piće, kupanje, dremanje na ležaljci, a jedan od najznačajnijih stavki za mnoge je izlaganje suncu, za dobijanje preplanule boje. Ipak, pojedini korisnici društvenih mreža žele da "ubrzaju" proces i umesto ulja za sunčanje - polivaju se pivom.

U proteklih nekoliko meseci na internetu se mogu pronaći brojni "letnji" saveti za mršavljenje pred odlazak na plažu, biranje zaštitne odeće od vrućine, izbegavanje ujeda komaraca, pravljenje savršenih koktela... Među njima se nalazi i jedan neobičan "trik" za dobijanje bronzanog tena: polivanje tela pivom. U poslednja tri meseca, Gugl pretrage za "bir ten (beer tan)" su se povećale za više od sto trideset odsto, što znači da ljudi traže sve brže i jeftinije prečice za potamnjivanje.

Pojedini korisnici TikToka se snimaju dok nanose alkoholni napitak na plaži i odbacuju ulja za sunčanje i kreme za zaštitu, tvrdeći da je "tuširanje pivom" tajna za dobijanje savršenog tena.

Navodno, hmelj iz napitka može aktivirati melatonin u koži, što dovodi do tamnjenja. Ipak, stručnjaci upozoravaju da takav potez može imati štetne posledice i da privremen ten nije vredan potencijalnih opasnosti.

"Ako kremu za zaštitu od sunca zamenite sa jednom konzervom piva, osim što se izlažete riziku od opekotina, raka kože, izloženi ste i riziku od toplotnog udara, sunčanici i trovanju suncem ," rekao je za portal "Metro" Džejson Goldberg, direktor jedne turističke agencije. Trovanje suncem zapravo ne znači da ste se doslovno otrovali. Taj izraz se često koristi za teže oblike opekotina od sunca, najčešće one koje nastaju od ultraljubičastog (UV) zračenja koje izaziva upalu kože.

"Uvek predlažem nanošenje zaštitnog faktora petnaest do dvadeset minuta pred odlazak na sunčanje," dodao je.

Između ostalog, osušeno pivo na koži može imati jak miris, postati lepljivo i biti primamljivo različitim insektima, kao što su ose ili pčele, ali i komarce, koje privlači etanol.

Dermatolozi širom sveta smatraju da ne postoji potpuno zdrav i bezbedan način sunčanja, bez SPF-a, koži je potrebno samo 10 minuta na suncu da počne da gori. Dodatno, isuviše izlaganja suncu dovodi i do preranog starenja kože.

"Ovaj je izuzetno opasan trend" s vrlo ozbiljnim posledicama. Šteta od sunca je kumulativna, nepopravljiva i direktan uzrok 90 odsto najčešćih karcinoma u Ujedinjenom Kraljevstvu. Osobe koje traže preplanulost izložene su ozbiljnom riziku od razvoja svih vrsta raka kože, a opekotine kože usko su povezane s razvojem melanoma, ujedno i najozbiljnijeg oblika bolesti koji ugrožava život", kaže Ketrin Kliford za magazin "San", suosnivač dobrotvorne organizacije Skin za podizanje svesti o raku kože, i dodaje da "ne može da veruje da to ludilo postoji".

Kako na tržištu danas postoje mnoge opcije koje nisu štetne po zdravlje kao sunčanje (ten kreme), stručnjaci veruju da je najbolja opcija koristiti preparate za samopotamnjivanje i uvek se štititi od sunca. Boravak u hladovini i često nanošenje faktora za zaštitu su najbolje opcije.

Što se tiče piva, bolje je da samo ostane osvežavajuće piće, uz obavezno hidriranje vodom tokom vrelih, letnjih dana.