Zašto su sportistkinje tražile promenu boje donjeg veša na Vimbldonu

Nakon što je doneta odluka o izmeni strogih kodeksa oblačenja na Vimbldonu, prepreke sa kojima se mnoge sportistkinje suočavaju vezane za menstrualni ciklus tokom turnira postale su aktuelna tema. Iako je svet tenisa je poznat po specifičnim modnim pravilima, ove godine se prvi put uvode tamni šortsevi na Vimbldonu, kako bi se teniserkama ublažio stres i umanjilo mentalno opterećenje. Zašto je bela boja već decenijama obavezna na prestižnom takmičenju i kako svetske teniserke reaguju na izmene?

Iako žene u sportu već dugo ruše barijere i postižu izuzetne uspehe, iza kulisa, godinama su se suočavale sa jedinstvenim izazovom vazanim za menstrualni ciklus i strogim kodeksom oblačenja na teniskom turniru u Vimbldonu. Specifično bela nijanse odeće - ni krem ni bež, u kojoj moraju biti i svi aksesoari, kao što su obuća, čarape, kačketi...tradicionalno je pravilo turnira. Ukoliko postoji bilo kakav detalj u boji, ne sme biti duži od jednog centimetra.

Prema knjizi "Moda tenisa: 125 godina promene odeće", ovo pravilo je nastalo osamdesetih godina devetnaestog veka, a bela boja je odabrana kako bi se umanjila vidljivost fleka od znoja, pogotovo jer je tada bilo "nezamislivo gledati damu koja se znoji". Isto pravilo je donedavno važilo i za donji veš, ali nedavno je došlo do izmene tradicije za ženske igrače.

Ove godine, nakon više od jednog veka, kodeks oblačenja je prilagođen teniserkama, kako bi se osećale ugodno u slučaju da imaju menstruaciju tokom meča.

"To je apsolutno nešto o čemu teniserke na Vimbldonu pričaju. Možda ne za medije, ali definitivno među sobom," objasnila je prošle godine teniserka Heder Votson za "Bi-Bi-Si sport". Dodala je da bela odeća predstavlja dodatno mentalno opterećenje, iako simptomi ciklusa već dovoljno mogu otežavati igru, čak i pored uzimanja pilule za odlaganje menstruacije. Votson je bila među prvim teniserkama koja je otvoreno razgovarala o ovoj prepreci, iako se sa njom suočava svaka sportistkinja na svetu.

Pored negativnog uticaja ciklusa na igru (umor, bolovi, nadutost), mnoge teniserke većinom nemaju dovoljno vremena da promene higijenski uložak/tampon tokom pauze za toalet, a kamoli da se presvuku, u slučaju da dođe do pojavljivanja mrlja od krvi. Isto tako, nije svakoj sportistkinji prijatno da objašnjava sudiji da joj je potrebna dodatna pauza, zbog "ženskih problema".

Kako je tema o uticaju ženskog ciklusa na igru teniserki postaje sve aktuelnija, ove godine je odlučeno da donji veš i šortsevi ispod suknje ženskih igrača mogu biti u tamnoj boji. "Kada je Vimbldon objavio novo pravilo o šortsevima, bila sam srećna, jer to pravi ogromnu razliku," rekla je Votson za "Skaj njuz".

"Mogu otvoreno da govorim o svom ciklusu, ne mislim da je tabu tema. Volela bih da se o tome više priča, pogotovo kada su u pitanju žene u sportu. Prošle godine sam uzela pilulu kako bih sprečila krvarenje i potencijalne fleke, nisam htela da se osećam postiđeno. Mi trčimo, znojimo se, pravimo špage na terenu... Mislim da je ovo dobra i pozitivna odluka."

"Ići na Vimbldon i razmišljati da li ćeš dobiti menstruaciju ili ne, stvarno je naporno! To je najgori osećaj na svetu. Uvek nosiš tri različita šortsa ili crni šorts ispod belog. Mislim da su sve žene oduševljene odlukom, jer će mnogo umanjiti stres. Niko ne želi da im se vide fleke na velikom događaju kao što je Vimbldon. To je verovatno najgora noćna mora svake žene," zaključila je teniserka Džesika Pegula.

Otvoreni razgovori o menstrualnom ciklusu su i dalje tabu u mnogim delovima sveta, a u sportu se tek nedavno počela pridavati pažnja uticaju "majke prirode" na sportistkinje. Ipak, sigurno je da je promena strogih pravila velikog turnira, kao što je Vimbldon, jedan pozitivan korak unapred.