Ovako ne smete da nazovete svoje dete

"Kaži mi, kaži kako da te zovem, kaži mi kakvo ime da ti dam" - Hari Poter, Ikea ili Nutela? Koja je granica kada je u pitanju smišljanje imena? Da li biste svoje dete nazvali po likovima iz crtaća, markama automobila ili poznatim modnim brendovima? Širom sveta, mnoge države su morale da menjaju zakone zbog brojnih "kreativnih" predloga roditelja.

Danas mnogi žele da njihovo dete ima jedinstveno i čak neobično ime. Mnogi pronalaze inspiraciju u istoriji, u stranim imenima koja zvuče "egzotično"...Zbog toga, pojedine inovativne ideje (na koje su roditelji često veoma ponosni), zapravo mogu biti protivzakonite.

Cilj zabranjivanja imena je isti širom sveta: zaštita deteta od potencijalnog podsmejavanja i ruganja tokom života. To je razlog zašto se većinom ne dozvoljavaju imena koja se mogu povezati sa specifičnim poznatim ličnostima ili izmišljenim likovima ili imena koja mogu delovati podrugljivo.

U Srbiji ne postoji precizno određena lista zabranjenih imena, što znači da postoji određena sloboda, ali prema članu 343 Porodičnog Zakona Srbije, dete ne može imati pogrdno ime ili ime kojime se vređa moral, koje je kontradiktorno običajima i shvatanjima sredine u kojoj dete odrasta. U slučaju da roditelj insistira da detetu da ime koje nije u skladu sa navedenim pravilima, nadležni organ starateljstva donosi konačnu odluku.

Što se tiče ostatka sveta, u različitim zemljama postoje specifična imena koja se ne smeju koristiti. U većini zemalja, nije dozvoljeno koristiti imena koja imaju negativnu religijsku konotaciju (kao što je japansko ime Akuma, što znači đavo).

Zabeleženo je nekoliko zanimljivih slučajeva u Francuskoj, kada su roditelji hteli svoje dete da nazovu: Nutela, Frez (Fraise - jagoda), Mini-kuper, Em-Džej (MJ – inicijali Majkla Džeksona), Princ Vilijam... Naravno, svi navedeni predlozi su bili odbijeni, prenosi "D Lokal (The Local)".

U Meksiku se na listi zabranjenih imena takođe nalaze poznate ličnosti (Lejdi Di, imena izmišljenih likova (Rambo, Robokap, Hari Poter) i čak društvene mreže (Fejsbuk). U Maleziji su zabranjena imena boja, životinja, voća i povrća, dok su u Americi Adolf Hitler, III, Deda Mraz i @ proglašena nezakonitim.

Nekoliko Švedskih roditelja je imalo kreativne predloge, (koji su ubrzo bili odbijeni), kao što su Ikea, Veranda, Supermen, Elvis, Metalika. Postoji još jedno zanimljivo ime, koje su roditelji opisali kao "ekspresionistički razvoj, posmatran kao umetnička kreacija":Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116. Zapravo, čita se kao Albin, ali i njihov pokušaj nije bio uspešan.

U Švajcarskoj je zabranjeno nazvati dete prema poznatim brendovima, kao što su Guči, Šanel ili Mercedes. Pojedine zemlje sveta su sastavile posebne liste dozvoljenih imena, kao što je slučaj u Danskoj, u kojoj roditelji mogu birati sa liste od sedam hiljada primera. U slučaju da žele ime kojeg nema "u ponudi", moraju dobiti posebnu dozvolu. Pored toga, u Danskoj je zabranjeno nazvati dete Morgan, Džordan, Tejlor i Ešli.