Magazin

Tviter preti Zakerbergovoj aplikaciji zbog "kopiranja": Na Treds se prijavilo 30 miliona korisnika

"Takmičenje je dozvoljeno, varanje nije", objavio je Ilon Mask na svom Tviter nalogu, kao odgovor na trenutnu situaciju. U pismu koje je advokat Ilona Maska poslao Zakerbergu stoji da je kompanija Tviter ozbiljno zabrinuta, jer se veruje da se Meta bavi "sistematskim, namernim i nezakonitim" prisvajanjem Tviterovih poslovnih tajni i drugih intelektualnih svojina. Metina nova aplikacija Treds, za samo jedan dan je dobila 30 milina korisnika.
Tviter preti Zakerbergovoj aplikaciji zbog "kopiranja": Na Treds se prijavilo 30 miliona korisnikaGetty © Justin Sullivan

Mnogi korisnici Tvitera su brzo primetili sličnosti između dve aplikacije i nagovestili da je samo pitanje vremene kada će doći do problema. Mask je lajkovao i reagovao na brojne Tvitove koji kritikuju Treds, a sada je situacija postala ozbiljnija.

Maskov advokat Aleks Spiro je u pismu upućenom Zakerbergu naglasio da "Tviter namerava da striktno sprovodi svoja prava intelektualne svojne i zahteva da Meta preduzme hitne korake, da prestane da koristi bilo kakve Tviterove poslovne tajne ili druge visoko poverljive informacije".

Takođe, u pismu stoji da Meta navodno ima na stotine zaposlenih koji su prethodno bili u Tviteru, koji im prenose sve informacije i uputstva koja su im potrebna za "kopiranje". Na ovu tvrdnju je preko objave na Tredsu odgovorio Metin portparol Endi Stoun, tvrdeći da niko u timu za Treds nije prethodno radio za Tviter.

"Advokati ponekada prete, ali često ne ispune ono što su obećali ili samo gledaju koliko daleko mogu da odu sa optužbama. To može biti ovaj slučaj, ali ne znamo to zasigurno," rekao je za Si-En-En Karl Tobias, profesor prava na Univerzitetu u Ričmondu.

Navedeni slučaj nije prvi put da je Zakerberg kritikovan za krađu ideja. Na Instagramu, funkcija rilsa (reels) je poređena sa formatom video-sadržaja na TikToku, a Instagram storiji (stories) su mnoge asocirali na sličnu opciju koju ima i Snepčet.

Meta je u sredu lansirala novu aplikaciju, Treds (Threads), koja je dostupna u sto zemalja, među kojima se nalazi i Srbija. Za manje od dvadeset četiri sata na nju se prijavilo se trideset miliona korisnika. Iako Treds još uvek nema heštegove, opciju pretraživanja ključnih reči, direktnu razmenu poruka niti desktop verziju, analitičari smatraju da aplikacija ima veliki potencijal.

"Aplikacija za javnu konverzaciju sa više od milijardu korisnika je potrebna. Tviter je imao priliku da to uradi, ali nije uspeo. Nadamo se da mi hoćemo," objavio je šef Mete, Mark Zakerberg, na svojoj novoj Treds platofrmi prilikom lansiranja.

Analitičari veruju da, s obzirom na brojne komplikacije do kojih je došlo nakon što je Mask preuzeo Tviter, Treds ima potencijala da ga prevaziđe. Samo neke od njih su: otpuštanje velikog broja radnika, menjanje opcija verifikacije, kao i lažne vesti o ograničavanju objava.

S obzirom da je Treds direktno povezan sa nalozima korisnika Instagrama, prijavljivae i korišćenje aplikacije može biti mnogo jednostavnije. Dostupna je na Epl i Android uređajima.

Korisnik ove aplikacije je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u sredu objavio svoju prvu fotografiju uz opis.

Tenzija između dva tehnološka preduzetnika se već neko vreme oseća, toliko da se nedeljama unazad priča o "borbi u kavezu", u kojoj će rivali moći konačno da se suprotstave jedan drugom. Borba je postala toliko aktuelna tema da se pretpostavlja da se čak može održati u Koloseumu u Rimu.

image