Magazin

Katamaranom preko okeana: Ruski istraživač kreće u životnu avanturu

Nakon neverovatnih proputovanja svetom dostojnih Ginisove knjige rekorda, Fjodor Konjuhov, ruski istraživač i avanturista, sprema se za još jednu avanturu - ovoga puta on će na katamaranu na solarni pogon "prevaliti" skoro 12.000 morskih milja i preći Atlantski i Tihi okean potpuno sam.
katamaran okean ruski istraživač© Youtube / Fedor Konyukhov

Svetski putnik iz Rusije Fjodor Konjuhov će tokom ove i naredne godine prvi put u istoriji u inovativnom katamaranu na solarni pogon preploviti Atlantski, a zatim i Tihi okean, a ova avantura samo je jedna u nizu od mnogobrojnih koje je ovaj Rus realizovao. Cilj ovakvog projekta je ekološki monitoring okeana, a nakon uspešne plovidbe planiran je još jedan poduhvat - put oko sveta za 80 dana uz pomoć solarne energije i bez posećivanja luka.

Fjodor planira da "pokori" Atlantski i Tihi okean

Proputovanje Fjodora Konjuhova planirano je u dve faze: tokom prve će "pokoriti" Atlantski okean i preći približno tri hiljade morskih milja na putu od Kanarskih do Karipskih ostrva, dok se u drugoj fazi, koja se očekuje tokom 2024. godine, očekuje putovanje od Čilea do Australije - ovaj ambiciozni poduhvat biće prvi u istoriji, budući ida Konjuhov planira da na put ide sam.

Ovaj jedinstven i nesvakidašnji projekat podržale su i brojne ruske kompanije, čiji su predstavnici sa ponosom istakli da će ovo biti veliki ispit ne samo za fizičku i duhovnu snagu Fjodora Konjuhova, već i za tehnološku industriju, premda se do sada niko nije susreo sa sličnim zadatkom.

Ugljenični pogon i solarni paneli obećavaju siguran put

Jedinstveni katamaran projektovan je od strane britanskog dizajnera Fila Morisona, čija saradnja sa Fjodorom traje već niz godina - do sada, on je za ruskog svetskog putnika isprojektovao tri čamca sa veslima. Njegova dužina iznosi 11,25 metara, dok je širina nešto više od 7 metara, a čitav trup plovila izrađen je isključivo od ugljeničnih vlakana. Maksimalnu brzinu od 5 do 7 čvorova katamaran može da razvije zahvaljujući električnim motorima čija je snaga 3 kilovata.

NOVA katamaran biće opremljen i mernim uređajima koji će u realnom vremenu pratiti i beležiti sve informacije dobijene sa solarnih modula i akumulatora koji se nalaze na plovilu, a tokom "avanture života" Fjodor će voditi i videodnevnik, u kome će beležiti stanje okeana, njegovu zagađenost i ostale važne parametre.

"Putujući po svetu imam priliku da vidim kako se izgled naše planete menja na gore zbog otpada, a nažalost količina deponija raste iz dana u dan. One su sada stigle i do Svetskog okeana, u čijim svam vodama imao priliku da vidim celo jedno ostrvo od plastičnog otpada", naveo je Konjuhov na svom Telegram nalogu.

Fjodor Konjuhov - Ginisov rekorder u nekoliko kategorija

Inače, svetski putnik Fjodor Konjuhov je ruski istraživač, član Ruskog geografskog udruženja, akademik Ruske akademije umetnosti i član Saveza pisaca Rusije, a tokom svog života sam se otisnuo na čak pet plovidbi oko sveta, 17 puta je prešao Atlantik, od čega jednom čamcem sa veslima, a sam je stigao i do Severnog i Južnog pola. Za svoje poduhvate Fjodor je nekoliko puta dobio zvanje Ginisovog rekordera, a da li će i ovaj projekat ući u legendarnu knjigu i doneti Rusu još jednu titulu, ostaje da vidimo nakon što ostvari sve što je zamislio.

image