Magazin

Moskva se našla u TOP 10 gradova u oblasti obrazovnih tehnologija

Rame uz rame sa Bostonom, Njujorkom, Pekingom i Šangajem, ruska prestonica je zauzela lidersku poziciju kada su obrazovne tehnologije u pitanju. Oblast predškolskog obrazovanja i dalje je u usponu, a očekuje se da će narednih pet godina doneti veliki broj projekata iz ove sfere, čime će se stepen digitalizacije obrazovnih metoda podići na znatno viši nivo.
Moskva se našla u TOP 10 gradova u oblasti obrazovnih tehnologija© Canva / studioroman

Tehnološki razvoj ruske prestonice neosporivo je uznapredovao u proteklih nekoliko godina, a Moskva je izrasla u giganta kada su obrazovne tehnologije u pitanju i izvojevala svoju poziciju u TOP 10 svetskih metropola.

Moskva - centar digitalizacije predškolskog obrazovanja

KidTek, odnosno segment koji se bavi digitalizacijom predškolskog obrazovanja posebno je razvijen kada je Moskva u pitanju: na ruskom tržištu se trenutno nalazi preko 120 kompanija, od kojih je više od 55 procenata iz Moskve, a čak 70 procenata investicija usmereno je na budući razvoj prestoničkih projekata.

Većina kompanija svoju delatnost posvetila je razvoju edukativnih sistema koji pružaju podršku neprekidnom učenju, odnosno usavršavanju koje će pratiti razvoj dece i predškolaca, ali i njihovih roditelja i pedagoških kadrova. Ovakva "širina" omogućiće da što više mladih naraštaja savladavaju tehnologije još u najranijem detinjstvu, a svoje znanje kasnije tokom školovanja nadograđuju i unapređuju.

Od malih startapa do holdinga - ko je prepoznao potencijal

U istraživanju je takođe navedeno da su brzorazvijajuću industriju edukativnih tehnologija podržale ne samo manje kompanije i startapi, već i krupne informacione korporacije i obrazovni holdinzi, koji za izlazak na rusko tržište koriste tri različite strategije: lansiraju sopstvene projekte i digitalne proizvode, ulaze u partnerstva sa postojećim mogulima na tržištu ili kupuju franšize već postojećih KidTek projekata.

Podršku razvoju digitalizacije u oblasti obrazovanja pružio je čak i prestonički Departman preduzetništva i inovacionog razvoja, a kroz niz programa omogućena je podrška na svim stadijumima implementacije inovacija.

Razvoj tehnologija će se tek udvostručiti

Prema ocenama eksperata, u protekle tri godine tržište obrazovnih tehnologija (EdTek) u svetu je počelo da se razvija dva puta brže u odnosu na prethodni period, a u narednih pet godina očekuje se da udeo ovakvih tehnologija udvostruči. Analitičari predviđaju da će se najveći napredak osetiti u oblasti predškolskog obrazovanja, što rusku prestonicu stavlja u sam vrh. Pored Moskve, na spisku najrazvijenijih gradova u oblasti obrazovnih tehnologija našli su se i San Francisko, Peking, Boston, Bangalor, Njujork, London, Šangaj, Los Anđeles i Bombaj.

image