RHMZ upozorenje: "Kerber" zapalio Evropu, na udaru i Srbija - do 40 stepeni!

Danas će maksimalna temperatura biti od 34 do 40 stepeni Celzijusa, a sutra će biti u kratkotrajnom padu za pet do sedam stepeni.

Republički hidrometeorološki zavod objavio je danas upozorenje na vremenske nepogode za područje Vojvodine i Beograda.

Kako se navodi, posle podne se u Vojvodini očekuju vremenske nepogode - jaki pljuskovi, grmljavina, lokalno olujni vetar i grad.

Pred toga, na području Beograda i šire okoline po podne i uveče moguća je pojava kratkotrajno intenzivnih pljuskova sa gradom i olujnim vetrom.

RHMZ je ranije objavio upozorenje na visoke temperature za područje Srbije tokom druge dekade jula.

Kako se dodaje, danas će maksimalna temperatura biti od 34 do 40 stepeni Celzijusa, a sutra će biti u kratkotrajnom padu za pet do sedam stepeni. Zatim će ponovo uslediti porast temperature, pa se u nedelju i u prvoj polovini naredne sedmice, do 20. jula, očekuju dnevni maksimumi od 35 do 40 stepeni Celzijusa.

U velikim gradovima očekuju se i tropske noći sa minimalnim temperaturama iznad 20 stepeni Celzijusa.

U Beogradu će danas maksimalna temperatura biti oko 38 stepeni Celzijusa, sutra u kratkotrajnom padu za pet do sedam stepeni, u subotu oko 35 stepeni Celzijusa, a u nedelju i u prvom delu naredne sedmice ponovo od 38 do 40 stepeni Celzijusa, ističe se u upozorenju RHMZ.

Gori Evropa, očekuju se temperaturni rekordi

Toplotni talas zahvatio je delove južne Evrope i severozapadne Afrike, sa potencijalom da obori rekordne temperature u narednim danima.

Očekuje se da će temperature premašiti 40 stepeni Celzijusa u delovima Španije, Francuske, Grčke, Hrvatske i Turske, prenosi Bi-Bi-Si.

U Italiji bi temperature mogle da dostignu skoro 49 stepeni, a crveni meteoalarm je na snazi u deset gradova, uključujući Firencu i Rim.

Lokalni mediji su objavili da je ove nedelje 44-godišnjak, koji je farbao pešački prelaz u blizini Milana, kolabirao usled vrućine, nakon čega je prebačen u bolnicu gde je preminuo.

Nekoliko turista već se srušilo zbog visokih temperatura, uključujući Britanca ispred Koloseuma u ​​Rimu.

Toplotni talas "Kerber", nazvan po troglavom čudovištu koje se nalazi u Danteovom paklu, doneće ekstremne uslove u narednih nekoliko dana.

Procenjuje se da će temperature dostići vrhunac u petak, međutim vrućine će se nastaviti i tokom vikenda.

U Pragu se u subotu očekuje 36 stepeni Celzijusa, što je znatno više od julskog proseka od 24 stepena.

Najviša temperatura u Evropi od 48,8 stepeni Celzijusa zabeležena je u blizini Sirakuze na italijanskom ostrvu Sicilija u avgustu 2021. godine.

Prošle godine je više od 61.000 ljudi umrlo usled letnjih toplotnih talasa širom Evrope, navodi se u studiji koju je nedavno objavio časopis "Nejčer Medisin".