Magazin

Fascinantnu fotografiju zvezdanog porodilišta zabeležio svemirski teleskop "Džejms Veb"

Povodom prve godišnjice od kako je lansiran u svemir i počeo sa radom, svemirski teleskop "Džejms Veb" je doneo fantastičnu fotografiju najbližeg zvezdanog porodilišta Zemlji, koje je deo sazvežđa Zmijonoša. Ovaj "poklon" je samo jedan u nizu mnogih, jer je teleskop u proteklih godinu dana doneo veoma zadovoljavajuće rezultate.
Fascinantnu fotografiju zvezdanog porodilišta zabeležio svemirski teleskop "Džejms Veb"© NASA

"Za samo godinu dana, "Džejms Veb" je promenio pogled čovečanstva na kosmos, gvirnuo u najgušće oblake prašine i video svetlost iz najdaljih delova svemira", naveo je NASA administrator Nase Bil Nelson. "Svaka nova slika je novo otkriće koje ohrabruje naučnike širom sveta da postavljaju i odgovaraju na pitanja o kojima nikada nisu mogli da sanjaju."

Zvezdano porodilište sa fotografije se nalazi "samo" trista devedeset svetlosnh godina od Zemlje. Može se videti oko pedeset mladih zvezda, koje su slične ili manje veličine od Sunca. Neke imaju obrise cirkumstelarnih diskova, to jest prstenaste akumulacije materija koje mogu biti naznaka da se vremenom mogu formirati planete oko njih.

Veliki, tamno crveni mlazevi vodonika se vide na levoj i desnoj, vertikalnoj strani. U zvaničnoj izjavi, NASA je objasnila da se ovakvi mlazevi pojavljuju kada se zvezda "rodi", probije oklop kosmičke prašine i "raširi ruke kao novorođenče".

"Na dnu fotografije, možete videti mladu zvezdu koja je toliko energična da pravi balončić u sred oblaka prašine i gasa iz kojeg se rodila," izjavili su predstavnici NASE za javnost. Dodaju da je otkriće fascinantno, jer je i naše Sunce nekada prošlo kroz istu fazu koja se vidi na fotografiji. 

Neka od glavnih otkrića teleskopa su neke od najranijih galaksija koje su se formirale nekoliko stotina miliona godina nakon Velikog praska, kao i najnoviji prikazi Jupitera. "Džejms Veb" navodno ima dovoljno goriva da može potrajati dvadeset godina, što će sigurno doneti mnoge promene u novoj eri astronomije.

 

image