Magazin

Crveni meteo alarm u Srbiji: U 18 sati najtoplije u Ćupriji i Negotinu - 37, u Beogradu 35 stepeni

Subjektivni osećaj temperature u Beogradu iznosi 35 stepeni, u Banatskom Karlovcu je subjektivni osećaj temperature čak 41 stepen
Crveni meteo alarm u Srbiji: U 18 sati najtoplije u Ćupriji i Negotinu - 37, u Beogradu 35 stepeni© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

U danu koji je, po mnogima, proglašen za najtopliji od početka leta, kada se i u Srbiji oseća toplotni talas iz delova južne Evrope i severozapadne Afrike, već u 14 časova zabeležene su rekordne temperature.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) u 18 časova najtoplije je bilo u Ćupriji i Negotinu, sa 37 stepeni u hladu, dok je u Beogradu izmereno dva stepena manje - 35.

Subjektivni osećaj temperature u Beogradu je identičan temperaturi koju je izmerio RHMZ - 35 stepeni, dok je Banatskom Karlovcu 41 stepen, iako je živa u termometru u 18 sati zabeležila 35 stepeni u hladu.  

Prema vremenskoj prognozi, danas će maksimalna temperatura biti od 34 do 40 stepeni Celzijusa.

Kada država uvodi vanredno stanje 

S obzirom na to da se do 20. jula prognoziraju tropske temperature, pitanje koje zanima građane, pogotovo one koji rade na otvorenom, jeste pod kojim uslovima država može da uvede vanredno stanje.

Ovu oblast uređuje Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama.

Iako mnogi veruju da se vanredno stanje uvodi u odnosu na temperaturne vrednosti, nije tako. Zapravo se reaguje u slučaju da ekstremne vrućine potraju duže od 15 dana.

Saveti iz Batuta: Mnogo vode i voća i povrća

Doktorka Jelena Kašanin iz Savetovališta za ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izjavila je danas za Tanjug da tokom letnjeg perioda kada su visoke temperature, fokus treba da bude na dovoljnom unosu vode, adekvatne i uravnotežene ishrane, bez preskakanja obroka, uz odgovarajuću temperaturu. 

Kako kaže, trebalo bi unositi namirnice koje sadrže mnogo vode, poput voća i povrća. Prioritet je unos dovoljne količine tečnosti, odnosno vode koja ne može da bude zamenjena slatkim gaziranim napicima, kafom, alkoholom.

Treba voditi i računa o temperaturi vode koja se unosi, da ona treba da bude mlaka ili sobne temperature, jer prilikom unosa hladne vode dolazi do trenutnog rashlađenja nakon kog se pokreću svi procesi da bi se organizam opet zagrejao.

Dan je najbolje započeti sa čašom mlake vode i par kapi limuna, napominje.

"U ovom letnjem periodu treba da učinimo sve da se osećamo bolje i lakše. To nam sigurno neće omogućiti jaka, začinjena, masna i brza hrana. To sve treba da se izbegava i da se okrenemo ka onome što je generalna preporuka, a to je unos dosta voća, povrća, salata, kao i ribe, mesa samo da ne bude pohovano ili prženo", objasnila je ona.

image