Oslobodite se viška stvari iz ormara

Kada je u pitanju višak odeće u naši ormarima, može nam biti teško da se odlučimo čega da se odreknemo a šta da zadržimo. „Predivne je boje... nekad sam baš volela da nosim tu haljinu...to će opet da se nosi...“ Da li je i ovo vaš izgovor za čuvanje stvari koje godinama stoje u ormaru? Iskoristite lepo vreme u narednim danima da izbacite sav višak koji vam nije potreban.

Ormari su nam većinom natrpani garderobom i aksesoarima što otežava svakodnevnu pretragu. Duže se priremamo za obaveze ujutru jer nam treba više vremena da pronađemo određene odevne komade, ili da razmrsimo nakit  a često ne znamo gde smo stavili omiljene cipele.

Sređivanje ormara ne samo da nam štedi vreme, već nam štedi i novac. Neretko kupujemo jer ne možemo da pronađemo stvari koje već imamo. Ako preuredite svoju garderobu, moći ćete da vidite šta tačno imate, tako da nećete kupovati duplikate. A velika je verovatnoća da ćete, sređujući ormar, pronaći odeću na koju ste potpuno zaboravili.

A šta sve možemo naći u ormaru pre sređivanja?

Skupa haljina -  „to sam skupo platio/la“, često je izgovor da nešto ne poklonimo ili jednostavno bacimo. U ormaru nam stoje skupe stvari koje smo dugo gledali, kupili i nismo bili u prilici da nosimo, a u međuvremenu se jednostavno trend promenio. 

Haljina za "kad smršam" - „Ova haljina je super, samo da skinem jedno 5 kg i opet će mi stajati odlično“, zapravo, velika je verovatnoća da, ili neće tih 5 kg tako lako otići, ili će, kao i u prethodnom slučaju, jednostavno izaći iz mode. 

Majice za čišćenje - „U ovoj majici čistim, a ova mi je za krečenje“.

Potpuno je u redu imati stvari za rad po kući, ali ako ovo izgovorimo za više od 2 stvari, trebalo bi da se zapitamo da li je naš ormar radionica. 

Iznošene stvari  -  sve pocepane, razvučene stvari, kao i reklamne, gratis majice koje smo dobili na nekoj promociji, su za bacanje. 

Za krojača - ukoliko se „gomila za prepravke“ nikako ne smanjuje, već naprotiv povećava, ili ih odnesite konačno kod profesionalnih krojača ili bacite.   

Stvari za čuvanje - čuvanje „unikatnih delova garderobe“ je nešto što su nas još bake učile, ali su bake imale svega par haljina, pa ta jedna za čuvanje i nije zauzimala puno mesta u ormaru. Problem nastaje kada ih ima nekoliko. Odlučite se za jednu ili dve, koje su lepo očuvane i vredne, za koje želite da neko nasledi. 

Ukoliko i dalje imate neke nedoumice, probajte da, pre nego što počnete da sređujete ormar, odgovorite iskreno na sledeća pitanja:

Po nekim verovanjima, kaže se da bacanjem starog, privlačimo novo u život. Kakav divan način da dočekamo zimu!