Magazin

"Skrolovanje" kažirpstom je isključivo za starce, tvrdi generacija Zed

Digitalni svet ima brojna nepisana pravila, koja, ako se prekrše, mogu govoriti mnogo o "digitalnoj pismenosti" pojedinca. Osim različitih funkcija određenih emotikona, stila pisanja komentara/poruka, čak i način držanja mobilnog uređaja može otkriti koliko imate godina i da li ste u toku sa trendovima. Iako nekome može zvučati kao nevažni detalj, pripadnici generacije Zed veruju da zbog "nepravilnog" korišćenja telefona danas svako može biti ismejan.
"Skrolovanje" kažirpstom je isključivo za starce, tvrdi generacija Zed© Pexels/Andrea Piacquadio

Razlike u generacijama se mogu videti na stotine različitih načina, a savremeno digitalno doba je stvorilo mnogo mogućnosti za isticanje razlika između mlađih i starijih. Najnoviji detalj koji suptilno otkriva koliko pojedinac otprilike ima godina je način korišćenja mobilnog uređaja.

Prema onlajn anketi koju su napravili kreatori poznate igrice Kendi Kraš (Candy Crush), kako bi uporedili razlike u odnosu prema moblinim uređajima kod različitih generacija, postoje čvrsti dokazi da se nači korišćenja telefona menja u odnosu na godine. Otkrili su da osamdeset odsto pripadnika generacije Zed (1997. - 2012) i šezdeset pet odsto Milenijalaca (1981. - 1996.) isključivo koriste palac za mobilne telefone na dodir.

Drugim rečima, ako za prelistavanje sadržaja, dopisivanje i sl. koristite kažiprst, onda je to znak da verovatno pripadate "starijim generacijama", kao što su Bejbi bumeri (1946. - 1964.) ili generacija Iks (1965. - 1980.).

Iz ankete se takođe saznalo da se četiri od deset pripadnika generacije Zed oseća postiđeno kada u javnosti iskoriste kažiprst za upravljanje telefonom. Pretpostavlja se da je razgovor na ovu temu započeo kada je jedan korisnik "Redita" napravio objavu u kojoj objašnjava kako Bejbi bumeri koriste telefon: "Otključavaju ga veoma agresivno i za sve koriste kažiprst, umesto palca, kao dinosaurusi".

Ipak, više od polovine Bumera je preko ankete izjasnilo da ne planira da promeni svoje navike, bez obzira na potencijalni društveni pritisak, dok je oko četrdeset odsto Milenijalaca spremno da koristi isključivo palac, ako bi bili ismevani za upotrebu kažiprsta.

"Tehnologija se veoma brzo razvija i napreduje, što dovodi do velikih generacijskih razlika u "digitalnoj pismenosti". Kao posledice toga, mlađe generacije, oni koji su odrasli uz tehnologiju i brzo, digitalno doba, često "skrolaju" intuitivno i pasivno," objasnila je futurolog Rijanon Džouns za "Njujork post". Moguće je da se različiti stavovi prema tehnologiji razvijaju zato što, dok mlađi prirodno "rastu" uz mobilni, stariji se moraju privikavati i učiti nova pravila koja virtuelni i tehnološki svet svakodnevno donose. 

Pored načina prelistavanja sadržaja, postoje mnoge druge navike koje često pokazuju drugačije perspektive među generacijama. Na primer, stariji ljudi će često imati glasno pojačan zvuk, kako bi čuli pozive, dok će mlađi uglavom podesiti "sajlent" režim na telefonu, kako bi namenski izbegli telefonski razgovor i umesto toga se samo dopisivali ili slali glasovne poruke.

Na kraju, slične razlike u navikama mlađih i starijih ne bi trebalo da razdavaju generacije, već da ih spajaju. Kao što unuk tinejdžer može pomoći baki da, na primer, instalira novu aplikaciju, on isto tako može naučiti mnoge korisne životne lekcije i veštine od nje. Sigurno je da će se digitalni svet sve brže razvijati i najvažnije je da se, vez obzira na razlike u godinama, što bolje prilagodimo i međusobno podučavamo.

image