Kako prepoznati toplotni udar kod dece: Vodič za roditelje za jako toplo leto

Leta postaju sve toplija zbog klimatskih promena pa se čovek se redovno mora prilagođavati i štititi od vremenskih nepogoda. Velike vrućine najviše utiču na decu, koja još uvek nisu u stanju da regulišu temperature kao odrasli. Zbog toga je važno znati kako primetiti, ali i kako sprečiti toplotni udar kod najmlađih, jer posledice mogu biti i fatalne. Vodič su pripremili UNICEF i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Čovekov uticaj na životnu sredinu i klimu postaje očigledniji iz dana u dan. Iako su se toplotni talasi dešavali i u prošlosti, usled globalnog poremećaja klime i nježnog uticaja na životnu sredinu, postali su češći, jači i dugotrajniji.

Deca su najosetljivija na posledice promene klime (suše, poplave, požare i druge drastične vremenske nepogode), iako oni nose najmanje odgovornosti za uništavanje životne sredine. Predviđa se da će se situacija dalje pogoršavati kako se globalne prosečne temperature budu povećavale, a deca će nesrazmerno više trpeti uticaj opasnosti od klimatskih promena.

Njihova tela još uvek rastu i razvijaju se, zbog čega su podložnija bolestima, uključujući i one bolesti koje se javljaju kao posledica promena klime. Rizik od toplotnog stresa ili toplotnog udara među decom verovatno će se povećavati sa porastom temperatura. Toplotni stres može pogoršati i postojeće zdravstvene probleme kod dece.

Zbog toga, vrlo je važno znati šta je potrebno preduzeti kada dođe do toplotnog udara, kao i kako bismo zaštitili dete od jakih vrućina.

Dečje zdravlje je odgovornost svih nas, jer: 

Toplotni talasi i zdravlje dece

Više od trećine sve dece u svetu (820 miliona dece) danas je direktno izloženo toplotnim talasima. 

Leto je vreme najveće pretnje za ugrožavanje dečijeg zdravlja usled velikih spoljašnjih temperatura. Deca su procesu rasta i zbog svoje fiziologije, njihovo telo još uvek nije u stanju da reguliše temperaturu dovoljno brzo kao odrasli. Naročito su novorođenčad i odojčad (deca od mesec do navršenih godinu dana) izložena najvećem riziku obolevanja, pa čak i umiranja, od prekomerne toplote.

Toplotni udar kod dece

Toplotni udar nastaje usled dugotrajnog boravka na otvorenom pri visokim temperaturama vazduha, kao posledica direktne izloženosti suncu, ali i kao posledica boravka u zatvorenom prostoru, usled vlažnog i pregrejanog vazduha, kao na primer u javnom prevozu, automobilu ili pregrejanom stanu. Čak iako se roditelj možda oseća prijatno na određenoj temperaturi, ne mora da znači da se i dete tako oseća, jer njegova termoregulacija još uvek nije stabilizovana.

Simptomi toplotnog udara kod dece

Toplotni udar mogu da najave nespečifični simptomi, koji podsećaju na virusnu infekciju. Pre nego što se pojave simptomi toplotnog udara, deca često pokazuju blažeznake toplotne iscrpljenosti, poput glavobolje, mučnine, vrtoglavice, zujanja u ušima. Glavni simptom toplotnog udara je porast telesne temperature zbog brzog i prekomernog zagrevanja tela, koja za svega pola sata može da poraste na preko četrdeset stepeni Celzijusa. Simptomi toplotnog udara mogu imati i fatalne posledice.

Znaci toplotnog udara

Deca do pet godina starosti:

Deca preko pet godina starosti:

Šta preduzeti u slučaju toplotnog udara kod dece svih uzrasta

Kako zaštititi decu

Nikada ne ostavljati decu u automobilu i drugim vozilima na suncu - ni na nekoliko minuta!

Posebno opasna situacija za decu u letnjem periodu je čak i kraće zadržavanje u automobilu. Temperatura tela deteta raste tri do pet puta brže nego kod odraslih. U vozilu termperatura vazduha može da za samo deset minuta poraste za čak dvadeset stepeni. Kada dete tokom vrelih letnjih dana ostane u vozilu, moguć je i fatalan ishod u roku od nekoliko minuta. Nikada ne ostavljajte dete u vozilu bez nadzora - čak iako su prozori delimično otvoreni ili motor radi, a klima uređaj uključen: