Kratak predah od vrućine: RHMZ upozorava na novi toplotni talas od sutra

Iako će temperatura danas biti u kratkotrajnom padu za pet do sedam stepeni, od subote se na području cele Srbije vraćaju velike vrućine

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao je na svom sajtu dva upozorenja – jedno koje se tiče Srbije, a drugo Beograda – na visoke temperature tokom druge dekade jula.

Iako će temperatura danas biti u kratkotrajnom padu za pet do sedam stepeni – očekuje se da će biti u rasponu 29–33°C – od subote će na području cele Srbije ponovo biti toplije, a od nedelje i u prvoj polovini naredne sedmice (16– 20. 7) ponovo se očekuju dnevni maksimumi od 35°S do 40°S.

U velikim gradovima očekuju se i tropske noći s minimalnim temperaturama iznad 20°S.

I na području Beograda druga dekada jula biće veoma topla. Danas se očekuje oko 30°C, u subotu (15. 7) oko 35°S, a u nedelju i u prvom delu naredne sedmice (16–20. 7) ponovo od 37 do 39 stepeni Celzijusa.

Narandžasti meteo-alarm na snazi je na području istočne i jugoistočne Srbije, kao i na teritoriji KiM zbog visokih temperatura, dok je žuto upozorenje upaljeno zbog grmljavine i u jugozapadnoj Srbiji. Na području Šumadije i Pomoravlja žuti meteo-alarm je na snazi zbog visokih temperatura.

"Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", objavio je RHMZ.

Toplotni talas "Kerber", nazvan po troglavom čudovištu iz Danteovog pakla, nastavlja da hara Evropom donoseći ekstremne uslove.