Magazin

Najpopularnije aplikacije za dopisivanje za 2023. godinu

Spisak najpopularnijih globalnih mobilnih aplikacija za slanje poruka, zasnovan na broju mesečno aktivnih korisnika, ažuriran je za 2023. godinu na portalu "Riport bit (Report Beat)".
Najpopularnije aplikacije za dopisivanje za 2023. godinu© Pexels/Oleksandr Canary Islands

Vodeća aplikacija na listi je Vatsap (WhatsApp), koju koristi čak dve milijarde aktivnih korisnika mesečno. "Metina" aplikacija za razmenu poruka stekla je široku popularnost, posebno izvan Sjedinjenih Američkih Država, što je čini jednom od najčešće korišćenih mobilnih društvenih aplikacija širom sveta. 

Na drugom mestu se nalazi Vičet (WeChat), s bazom korisnika od preko 1,3 milijarde. Aplikacija je kreirana u Kini, gde se najviše i koristi. Pored klasičnih funkcija za dopisivanje, kao što su poruke, pozivi, video pozivi, glasovne poruke i sl., na Vičetu je moguće slati i primati novac, plaćati kupovine, praviti sopstvene objave na profilu, postavljati reklame... Zbog raznolikosti funkcija, zauzela je drugo mesto kao najpopularnija aplikacija. 

Na trećem mestu je "Metin" Fejsbuk Mesindžer (Facebook Messenger), koji je do 2023. godine prikupio oko 930 miliona korisnika širom sveta. Iako ne dostiže isti nivo kao Vatsap i Vičet, Facebook Messenger i dalje ima značajnu bazu korisnika, pokazujući svoju stalnu relevantnost među aplikacijama za razmenu poruka. Jedan od faktora koji je doprineo velikoj popularnosti Mesindžera je to što je direktno povezan sa Fejsbukom.

Na četvrtom mestu se nalazi Telegram, sa oko sedamsto miliona korisnika, na petom Snepčet (Snapchat), sa preko šesto miliona, a na šestom je kineska aplikacija Kju-Kju (QQ), sa oko petsto sedamdeset miliona korisnika.

Pojava pametnih telefona i kasnije značajno povećanje broja mobilnih aplikacija uneli su revoluciju u način na koji komuniciramo. Instant dopisivanje, oblik onlajn razgovora koji omogućava prenos teksta u realnom vremenu putem interneta, postao je primarni način komunikacije u savremenom svetu.

Navedene jevtine ili besplatne aplikacije za četovanje i razmenu društvenih poruka postale su održiva alternativa tradicionalnoj razmeni tekstualnih poruka putem SMS-a, preko operatera.

Osim osnovne tekstualne komunikacije, moderne aplikacije za slanje poruka nude veliki broj funkcija. Korisnici mogu da učestvuju u grupnim razgovorima, razmenjuju ​​različite medijske formate poput grafike, videa i audio poruka ili da se oglase pomoću stikera ili emotikona.

Ove dodatne funkcionalnosti su poboljšale korisničko iskustvo, čineći aplikacije za slanje poruka neizostavnim delom svakodnevnog života.

image