Magazin

Psi i plaža: Istraživanja otkrivaju štetne posledice peščanih plaža na zdravlje pasa

Vlasnici pasa koji planiraju da povedu svog psa na plažu ovog leta trebalo bi da budu svesni rizika kojima mogu biti izloženi njihovi četvoronožni drugari. Istraživanja sprovedeno od strane vodećih veterinarskih stručnjaka otkrivaju zabrinjavajuće rezultate u vezi s bezbednošću peščanih plaža za naše ljubimce.
Psi i plaža: Istraživanja otkrivaju štetne posledice peščanih plaža na zdravlje pasa© freepik/wirestock

Sve veći broj ljudi odlučuje se da povede svoje četvoronožne prijatelje na letovanje, a veliko uzbuđenje vlada među vlasnicima kada pronađu plaže koje dozvoljavaju prisustvo pasa. Međutim, nova istraživanja upozoravaju na potencijalne opasnosti koje peščane plaže mogu predstavljati za njihove ljubimce. Dok se ljubitelji pasa raduju zajedničkim trenucima na obali, veterinari ističu zabrinjavajuće činjenice o štetnim posledicama koje peščane plaže mogu imati na zdravlje pasa.

Na šta treba obratiti pažnju

Prvi i najznačajniji faktor je visoka temperatura peska koja može izazvati opekotine na šapama pasa. Pesak, kao prirodni provodnik toplote, može se zagrejati do izuetno visokih temperatura tokom sunčanih letnjih dana, što može dovesti do ozbiljnih opekotina na šapama pasa koji hodaju po njemu. Ove opekotine mogu biti veoma bolne i izazvati dugotrajne probleme sa hodanjem i mobilnošću vašeg ljubimaca.

Drugi faktor koji ističu istraživanja, je prisustvo štetnih supstanci u pesku. Peščane plaže su mesta gde se okuplja veliki broj ljudi, što dovodi do taloženja različitih otpadaka koji mogu sadržati toksične materijale poput hemikalija, plastičnih ostataka ili fekalija. Kada psi dođu u kontakt s takvim materijalima, mogu se otrovati ili razviti alergijske reakcije koje mogu ugroziti njihovo zdravlje.

Treći aspekt koji istraživanje ističe je mogućnost gutanja peska od strane pasa prilikom igre ili trčanja po plaži. Psi su poznati po istraživanju okoline njuškom, a to uključuje i "probanje" raznih predmeta. Dodatno, ako ste na plažu poneli lopticu za tenis ili igračku od sličnog materijala, na nju će se, kada se pokvasi, zalepiti čestice peska, koje možda nećete odmah primetiti, ali nakon nekog vremena pas će pojesti toliko čestica da bi moglo doći do konstipacije.

"Verovali ili ne, poznato je da neki psi jedu pesak kada dođu na plažu. Međutim, većina ga unosi slučajno kroz kopanje ili stalno podizanje loptica i igračaka na kojima je ostao pesak", kaže veterinarka Lara Plifort za Njujork tajms.

Gutanje peska može dovesti do začepljenja creva ili drugih probavnih problema, što može zahtevati hitno veterinarsko lečenje.

Osim peska, postoje dodatni rizici za pse na plažama. Pošto se psi ne znoje poput ljudi, pod većim su rizikom da im se dogodi toplotni udar. Zbog toga se preporučuje da pse ostavite u klimatizovanim prostorijama kada je sunce najjače, a na plažu ih možete odvesti ili ujutro ili predveče.

Šta možemo da učinimo

Iako su peščane plaže veoma privlačne za vlasnike pasa i omogućavaju njihovim ljubimcima da uživaju u prirodi, vlasnici bi trebalo uvek da budu svesni potencijalnih rizika i preduzmu odgovarajuće mere predostrožnosti. Veterinarski stručnjaci preporučuju sledeće korake kako bi se smanjio rizik od povreda ili bolesti pasa na peščanim plažama:

  • Proverite temperaturu peska pre nego što pustite svog psa da hoda po njemu. Ako je pesak previše vruć za vašu ruku, verovatno je previše vruć i za šape vašeg psa
  • Održavajte redovnu higijenu šapa psa. Nakon posete peščanoj plaži, operite šape psa kako biste uklonili bilo kakve toksične materijale ili otpatke koji su se mogli zadržati.

Kao i kod bilo čega drugog, može biti teško sprečiti da se bilo šta desi vašem psu, ali neke mere prevencije koje veterinari preporučuju vlasnicima uključuju pažljivo posmatranje psa, nošenje puno sveže vode - ne dozvoljavolite psu da pije slanu vodu. Ponesite igračke koje neće upijati pesak kao plastični frizbi.

Pratite psa dok je na plaži i sprečite ga da grize ili guta pesak. Ako primetite bilo kakve znakove nelagodnosti ili problema nakon posete plaži, odmah se konsultujte sa veterinarom.

image