Magazin

Sindikat glumaca razmatra štrajk nakon kraha pregovora u Holivudu

Glumački sindikat SAG-AFTRA glasaće o stupanju u štrajk nakon neuspešnih pregovora sa predstavnicima holivudskih studija. "Imamo stari ugovor za novu vrstu posla i on prosto ne funkcioniše za većinu ljudi", rekla je glumica Suzan Sarandon ispred sedišta Varner Brosa u Njujorku.
Sindikat glumaca razmatra štrajk nakon kraha pregovora u HolivuduGetty © Frazer Harrison

Ako ova odluka bude izglasana, glumci će se pridružiti filmskim i televizijskim scenaristima koji su stupili u štrajk početkom maja, prenosi Rojters.

Predsednica SAG-AFTRA-e, nekadašnja zvezda serije "Dadilja", glumica Fren Drešer, je rekla da su odgovori holivuskih studija na apele sindikata bili "uvredljivi i nipodaštavajući".
Kako SAG-AFTRA, koja ima 160.000 članova, tako i Udruženje pisaca Amerike (WGA) zahtevaju povećanje plata, naknadu za emitovanje repriza i garancije da njihov rad neće zameniti veštačka inteligencija(AI).


Zbog štrajka scenarista se na TV kanalima beskonačno ponavljaju tok-šou emisije, produkcija za jesenju sezonu je prekinuta, kao i rad na visokobudžetnim filmovima, podseća britanska agencija.

Poznati holivudski glumci pridružili su se filmskim i televizijskim scenaristima na prvom takvom štrajku u protekle 63 godine skandirajući ispred velikih studija tražeći veće plate u eri striminga, kao i ograničavanje upotrebe veštačke inteligencije. 

Glumci su u Njujorku i Los Anđelesu, protestvovali ispred sedišta Netfliksa, Paramaunt Globala i drugih kompanija, zahtevajući veće honorare i druge beneficije za glumce iz radničke klase.

"Imamo stari ugovor za novu vrstu posla i on jednostavno ne funkcioniše za većinu ljudi", rekla je glumica Suzan Sarandon ispred sedišta Varner Brosa u Njujorku. "Korporativna pohlepa koju su studiji pokazali jako je otežala ljudima živote", dodala je. Osim poznatih glumaca, većina od 160.000 članova sindikata su ipak manje poznata lica.

image