Magazin

Najskuplja krava na svetu prodata za rekordnih 4,3 miliona dolara

Brazilska krava po imenu Viatina-19 FIV Mara Imoveis, poreklom iz Indije, postala je najskuplja krava na svetu nakon što je prodata za 4,3 miliona američkih dolara. Egzotična lepotica je još prošle godine ponela titulu najskuplje krave na svetu, a njena rasa Nelore važi za jednu od najtraženijih i najizdržljivijih.
Najskuplja krava na svetu prodata za rekordnih 4,3 miliona dolara© Canva / Leonidas Santana

Jedna trećina vlasništva gigantske krave po imenu Viatina-19 FIV Mara Imoveis nedavno je prodata za 6,99 miliona reala, odnosno oko 1,44 miliona dolara na aukciji u Aranduu, u Brazilu, čime je njena ukupna vrednost porasla na neverovatnih 4,3 miliona američkih dolara. Inače, ovu laskavu titulu krava je osvojila još prošle godine, kada je 50 procenata udela u njenom vlasništvu prodato za oko 800.000 dolara, što je bila u to vreme bila rekordna cena.

Krava "za medalju"

Krave rase Nelore važe za jedne od najtraženijih na čitavom svetu, a nesvakidašnji izgled nije jedino što ih čini jednom od najizuzetnijih rasa na svetu. Ne samo da ovu rasu karakteriše nesvakidašnje svetla dlaka koja reflektuje svetlost, zahvaljujući kojoj su krave izuzetno su otporne na visoke temperature, kao i izražena grba na leđima, već je i njihov metabolizam prilagođen klimi Indije, zemlje iz koje dolaze. Nelore krave su neverovatno izdržljive i otporne na infekcije, a ova rasa se lako razmnožava uz minimalnu podršku čoveka.

image