Magazin

Crveni meteo-alarm u Srbiji: U 20 sati najtoplije u Loznici, Beogradu i Kragujevcu

Prvi put od početka leta za celu zemlju uključen je najviši stepen upozorenja na vrelinu
Crveni meteo-alarm u Srbiji: U 20 sati najtoplije u Loznici, Beogradu i Kragujevcuwww.globallookpress.com © Silas Stein

Prva tri dana ove sedmice biće veoma toplo u Srbiji, a najtoplije biće danas – do 40 stepeni. Očekuje se veoma visok indeks UV zračenja, zato izbegavajte izlaganje suncu.

Prvi put od početka leta za celu zemlju uključen je najviši stepen upozorenja na vrelinu, pa sve obaveze koje zahtevaju veće fizičke napore trebalo bi da odložimo za četvrtak kada će biti prijatnije

Najtopliji gradovi prema preseku od 20 časova su Loznica, Beograd, Kragujevac sa 34 stepeni, dok je stepen manje zabeleženo na Paliću, Novom Sadu, Kikindi, Smederevskoj Palanci i Kraljevu.

Na osnovu subjektivnog osećaja od 41 stepena, najvrelije je u Banatskom Karlovcu i Velikom Gradištu.

I dalje je "najprijatnije" je na Kopaoniku gde je u 20 sati izmereno 22 stepena.

Visok vazdušni pritisak obezbediće potpuno vedro nebo. Očekuje se veoma visok indeks UV zračenja, zato izbegavajte izlaganje suncu.

Hitna pomoć: Ne izlazite bez preke potrebe

Zbog kolapsa izazvanih vrućinom i visokim temperaturama ekipe Hitne pomoći u Beogradu i Šapcu imale su veći broj intervencija na javnim mestima nego obično i apelovale na građane da ne izlaze napolje bez preke potrebe i da provode vreme u rashlađenim prostorijama.

Doktorka Ivana Stefanović iz beogradske Hitne pomoći rekla je za Tanjug da je da su do 10 časova ekipe te službe obavile 45 intervencija, od toga 13 na javnim mestima i da su ukoliko se isključe dve saobraćajne nezgode svi pozivi bili povezani sa kolapsima izazvanim vrućinom.

Dodala je da su pozivi građana tokom noći obično ređi u odnosu na dnevne, ali da su se sada praktično izjednačili jer su i noći tople.

"Intervencije će smanjiti jedino to ako se sugrađani budu razumno ponašali, što znači ne izlaziti napolje bez preke potrebe. Deca ne treba da se izvode napolje, a posebno ne treba da izlaze osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti. Ovo vreme ne prija nikome i ko god nema potrebu da bude nepolju ni ne treba da bude. Naše srce je najviše pogođeno. Srce radi pod pritiskom na ovim temperaturama. I nekada ne može da izdrži i alarmira kako bi mu se pomoglo", rekla je Stefanović.

Ona je preporučila svima da dan provode u rashlađenim prostorijama.

"Znam da stariji ne vole prostorije koje su rashlađene klimom, ali ako pitate srce biće vam zahvalno zbog toga", rekla je Stefanović.

Dodala je da ukoliko na ulici uočimo osobu koja je kolabirala prvo je potrebno da proverimo da li je svesna. Objašnjava, da ako ne reaguje na dozivanje i ako ne reaguje na bol sigurno je bez svesti i u tom slučaju potrebno je pozvati Hitnu pomoć.

"Ukoliko osoba dolazi svesti i bude joj malo bolje. Slobodno joj dajte da jede i pije i uvedite u rashlađenu prostoriju. Ako se i pored toga ne oseća dobro, pozovite Hitnu pomoć i ostanite uz nju dok ekipa ne dođe", rekla je Stefanović.

Savetovala je sve koji moraju da odlaze na posao i da koriste vozila gradskog prevoza, u kojima nekada ima, a nekada nema klima uređaja da sa sobom uvek nose neku tečnost, nešto slano i slatko.

"Srcu su potrebni šećeri, poput voća. Ali i nešto slano pošto putem znojenja telo gubi elektrolite. To će vam mnogo poći da prebrodite ovakav dan", rekla je Stefanović.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je preporuke građanima kako da postupaju u vrelim danima.

Stručnjaci savetuju da u vrelim danima treba rashladiti prostorije, izbegavati fizičku aktivnost, uzimati više tečnosti i izbegavati boravak napolju u najtoplijem delu dana.

Strpljenje i oprez savetuju se i na putevima. Zbog visokih temperatura i gužvi, preporuke su da vozite oprezno, strpljivo i uz češće pauze. Zbog letnje turističke sezone, više je vozila i na naplatnim rampama i graničnim prelazima – gde su povremeno moguća duža zadržavanja.

U Beogradu će i danas biti postavljene cisterne sa vodom za piće na nekoliko najprometnijih lokacija. U najtoplijem delu dana, cisterne će se nalaziti na Trgu Nikole Pašića, kod Staklenca na Trgu republike, na Zelenom vencu, nadomak Beogradskog sajma u smeru ka Čukarici, kod kružnog toka uz zgradu opštine Novi Beograd i na okretnici u Cara Dušana u Zemunu.

image