Magazin

Od danas zabranjeno korišćenje "Epl" uređaja u dva ruska ministarstva

Zaposlenima se savetuje da upotrebljavaju telefone koji koriste Android operativne sisteme, kineske ekvivalente ili Auroru, koju je razvila državna kompanija "Rostelekom"
Od danas zabranjeno korišćenje "Epl" uređaja u dva ruska ministarstvawww.globallookpress.com © Idrees Abbas

U Rusiji je danas stupila na snagu mera kojom se zaposlenima u Ministarstvu industrije i trgovine i u Ministarstvu digitalnog razvoja, zabranjuje da koriste Ajfon, ajped ili bilo koji drugi proizvod kompanije "Epl" za poslovnu komunikaciju a sličnu meru će uskoro usvojiti i ministarstva finansija i energetike.

Kako prenosi italijanska "Republika", zaposlenima se savetuje da upotrebljavaju telefone koji koriste Android operativne sisteme, kineske ekvivalente ili Auroru, koju je razvila državna kompanija "Rostelekom", a koristi se na uređajima u školama i zdravstvenim ustanovama.

Portal navodi da je mesec dana nakon početka rata u Ukrajini, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dekret koji od organizacija uključenih u "kritičnu informacionu infrastrukturu" traži da do 2025. pređu na korišćenje softvera napravljenih u Rusiji, da SAD ne bi iskoristila podatke koje prikupi Epl za špijuniranje ruskih državnih institucija.

"Službe zaista veruju da Amerikanci mogu da koriste svoju opremu za prisluškivanje. Ali zvaničnici se protive ograničenjima samo zato što vole Ajfon. Na kraju krajeva, Epl-manija je na duge staze zarazila visoki menadžment", izjavio je stručnjak za ruske obaveštajne službe Andrej Soldatov.

"Republika" podseća da, nakon što je "Epl" demantovao navode ruske bezbednosne službe, uz obrazloženje da "nikada nisu sarađivali ni sa jednom vladom", portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naveo da su "svi u predsedničkoj administraciji svesni da je Ajfon 'providan' i da je njegova upotreba u službene svrhe neprihvatljiva i zabranjena".

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev je ocenio: "Kada velika tehnološka kompanija tvrdi da ne sarađuje sa obaveštajnom zajednicom, ona ili laže ili će propasti".

FSB je prošlog meseca saopštio da je CIA instalirala malver na hiljade Ajfona ruskih građana i stranih diplomata koji rade u Rusiji. Tvrdi se da je "Epl" pružao američkim obaveštajnim službama širok spektar mogućnosti da ispitaju sve osobe koje bi koristile Beloj kući.

image