Magazin

Spoj tradicije i savremene umetnosti: Nakit ruskih juvelira kao prava remek dela

Carstvo u kome se umetnost susreće sa elegancijom, retki dragulji prepliću sa izuzetnom veštinom rezbarenja plemenitih metala, a ruski juveliri stvaraju remek dela koja prevazilaze granice konvencionalne lepote otvorilo je vrata svojih odaja. Njihova dela spoj su tradicije, daška misterije i prstohvata inovacija, a svaki komad ovog izuzetnog nakita priča do sada neispričanu priču.
Spoj tradicije i savremene umetnosti: Nakit ruskih juvelira kao prava remek dela© Canva / Ravi_Goel

Kažu da su dijamanti najbolji prijatelji žena, ali - da li biste mogli da pretpostavite da su ruski juveliri čak i ovu svetski poznatu rečenicu svojim jedinstvenim radovima gotovo obesmislili? U ovom uzbudljivom putovanju kroz najizuzetnija dela ruskih draguljara otkrivamo carstvo jedinstvenog i izuzetnog nakita koji budi maštu i najdublje emocije: od pažljivo izrađenog prstenja koje šapuće o ljubavi i predanosti, preko prefinjenih ogrlica koje obične trenutke pretaču u životne uspomene, pa sve do suvenira koji oduzimaju dah, ovi ruski juveliri svoj život posvetili su umetnosti.

Ilgiz Fuzulzjanov - "Oskarovac" u svetu dragulja

Poznati ruski juvelir svoju karijeru otpočeo je još početkom devedesetih, a svoju slavu stekao je tek nakon 20 godina napornnog rada, kada je dva puta osvojio nagradu koja je pandan Oskaru, ali u svetu dragulja. Od tada, sva vrata su mu se otvorila: ne samo da je imao jedinstvenu priliku da svoja dela izloži u Moskovskom Kremlju, već se i međunarodne aukcijske kuće poput Kristis i Sotebis utrkuju za Ilgizove umetnine.

"Zaštitni znak" ovog majstora, koji stvara jedinstveni nakit, jesu tehnike vrućeg emajla i vitraža, a budući da su obe veoma složene i isprepletane istorijskim konotacijama koje su tradicionalno korišćene u muslimanskim zemljama, njegovi radovi posebno su na ceni. Štaviše, ona su prava minijaturna remek dela koja svojim koloritom jednostavno mame uzdahe.

Jaroslav Argentov - nakit nije moda, već istinska umetnost

Juvelir Jaroslav Argentov u svetu je postao poznat zahvaljujući svojim unikatnim umetničkim delima, a kako sam umetnik voli da naglasi, izrada nakita ne bi trebalo da bude moda ili trend, već istinska umetnost. I zaista, njegova dela to jesu: kombinacijom tehnike reljefnog rezbarenja, Jaroslav kreira jedinstvene minijature koje su ne samo atraktivne, već i funkcionalne, a priznanja za njegov rad pristižu sa svih delova sveta.

U svom radu, ovaj izuzetan umetnik koristi plemenite metale poput zlata i srebra, a posebnu čar njegovim delima daje drago kamenje poput safira, dijamanata, akvamarina, opala i morganita. Jaroslav Argentov posebnu pažnju posvetio je i izradi sofisticiranih i jedinstvenih suvenira, a njegova zbirka broji nekoliko desetina jedinstvenih i ekskluzivnih komada.

Eduard Nikitin - spoj Istoka i Zapada u unikatnom nakitu

Remek dela ovo umetnika nikako se ne mogu nazivati samo nakitom, a kritičari neretko ističu da su njegovi radovi metafore za nakit sa dubokom filozofskom pozadinom. Ovaj juvelir poreklom sa Urala, koje se smatra "ušćem" Istoka i Zapada, u svako svoje delo utka dašak dveju kultura i istorijskih dešavanja, a kompleksna simbolika delima daje još veći značaj, ali i vrednost.

Nakit iz Eduardovih kolekcija odiše elegancijom i sofisticiranim dizajnom, a svaki komad prožet je njegovom opsednutošću perfekcionizmom, čak i kada su u pitanju složene minijature poput broševa ili prstenja. Nakit juvelirske kuće Eduarda Nikitina svuda u svetu važi za jedan od najkvalitetnijih, ručno rađenih komada, a sam juvelir nagrađen je i ordenom fonda Karla Faberžea.

Zahar Borisenko - "Ne nosite nakit. Nosite umetnost"

Juvelir Zahar Borisenko ne kreira samo nakit, on kreira umetnost. U svojim remek delima ovaj juvelir koristi pored uobičajenih plemenitih metala i retke materijale kao što su titan, aluminijum, bronza i karbon, a prepoznatljiv stil koji odiše jednostavnošću i elegancijom krasi svaki komad njegovog nakita.

Zahar se u poslednjih nekoliko godina specijalizovao i za izradu unikatnih komada od investicionog dragog kamenja, a među klijentima ovo ruskog juvelira nalaze se i svetske kompanije poput Leike, za koju je kreirao limitiranu kolekciju nakita, Institut dizajna Honkonga, kao i čuveni honkonški juvelir Dikson Jun koji je posebno ponosan na njihovu kolaboraciju. Najpoznatiji komad nakita Zahara Borisenko svakako je prsten "Dijafragma", a njegova vrednost premašuje 48.000 dolara!

image