Slaži ako smeš: Ruski naučnici razvili softver koji ocenjuje da li smo rekli istinu

Revolucionarni softver koji sa neverovatnom preciznošću može reći da li govorimo istinu ili ne dugo se "kuvao" u Moskovskom državnom univerzitetu i sada je konačno ugledao svetlost dana. Njegova primena u medicini, kriminalistici, pa čak i ljudskim resursima biće nezaobilazna zahvaljujući najnaprednijim tehnologijama, a razlog zbog kog su ruski naučnici veštačku inteligenciju zamenili "domaćim" profajling softverom koji očitava mikropokrete lica leži u nepoverenju u veštačku inteligenciju.

Naučni tim sastavljen od psihologa i programera Moskovskog državnog univerziteta MGU razvio je kompjuterski program koji bolje od profesionalnih profajlera očitava mikropokrete na licu, ne uzimajući u obzir emocije ispitanika. Svrha ovog revolucionarnog "digitalnog profajlera" jeste da uoči sve (pa čak i one najmanje) promene na licu koje su povezane sa različitim ljudskim emocijama poput anksioznosti, straha, prezira ili iznenađenja ne oslanjajući se na subjektivni utisak, zahvaljujući čemu se mogu pogoditi prave misli čoveka, kažu naučnici. U kombinaciji sa poligrafom, ovaj softver je "ubica" za razotkrivanje laži.

Analizira površinu lica i jedva primetne pokrete

Ruski naučici su softver razvili samostalno, a razlog za to bilo je odsustvo odgovarajućih algoritama koji sa velikom preciznošću mogu da analiziraju pokrete lica. Prilikom kreiranja programa, oni su se bazirali na raspodeli svetlosti na površini lica koje je podeljeno na preko 300 mikrozona, koje se kasnije "provlače" kroz algoritam radi dobijanja analitike.

"Promene svetlosti usled mikropokreta mogu se pretvoriti u značajne informacije. Podaci se obrađuju pomoću višeslojnih logičkih pravila koje je kreirala naša grupa i kojih ima ukupno šest", naveo je Aleksej Gusev, doktor psihologije i jedan od članova naučnog tima.

U svakoj zoni lica algoritam traži informacije o kretanju kože lica u skladu sa međunarodnim standardom FACS koji je kreirao Pol Ekman, poznati psiholog i konsultant, a koji je jedini trenutno priznati sistem za opisivanje pokreta lica u svetu.

Ništa emocije, samo mimika

Možda i najvažnija konkurentska prednost u odnosu na druge "digitalne profajlere" jeste to što ruski softver u analizi ne koristi koncept emocija, već svoju analizu bazira isključivo na pokretima: on registruje pomeranje obrva, nosa, rastezanje usana u različitim pravcima i pojavu nazolabijalnih bora, a do sada je softver naučio da meri osnovne 22 motoričke jedinice od kojih je sačinjen izraz lica. Na osnovu odabira takvih mimičkih pokreta, algoritam "prikuplja" izraze lica velikom brzinom.

"Važno je napomenuti i da pokreti lica mogu biti veoma brzi - od 200 do 500 milisekundi, što ljudsko oko, kao ni neuronske mreže, ne mogu detektovati", naglasio je Gusev objašnjavajući da je ovakav softver daleko napredniji i podesniji za korišćenje.

Štaviše, većina dosadašnjih softverskih rešenja je analizu podataka radilo isključivo na fotografijama, te su dobijeni rezultati gotovo neupotrebljivi ukoliko se u obzir uzme činjenica da se na taj način pokreti ne mogu uočiti.

Ruski softver se "snalazi" čak i kada su pomešana osećanja

U toku istraživanja i razrade softvera, naučnici su došli do zanimljivog podatka: da bi odredili samo jednu emociju (na primer bes) potrebno je oko pola miliona video uzoraka. Uzimajući u obzir i to da je visokokvalifikovanih stručnjaka jako malo, a da je njihova brzina procene i do deset puta duža od dužine snimka - jasno je da bi ljudski trud moralo da zameni softversko rešenje.

"Izrazi lica su mnogo složeniji, ne čine ga samo emocije. Nakon analize, neuronske mreže daju rezultate poput "10 posto ljutnje, 20 procenata prezira i 5 posto radosti", ali, šta možemo zaključiti iz toga? Ništa", izričit je Mihail Bajev, psihoterapeut i specijalista za analizu mimike lica.

Sa druge strane, softver koji je izrađen od strane moskovskih naučnika daje rezultate koji su približniji rezultatima sa poligrafa, a prilikom odgovaranja na određena pitanja algoritmi mogu identifikovati uzbuđenje, stres i napetost. Prilikom analize, svaki ispitanik ocenjuje se na osnovu nekoliko stotina parametara koji pomažu u utvrđivanju istinitosti izrečenog.

Široka primena ruskog softvera

U ovom trenutku softver se koristi u nekoliko projekata privatnih kompanija, a budućnost ovakvog rešenja i više je nego sjajna: algoritam će zasigurno imati široku primenu u dijagnostici mentalnih oboljenja, kardio-vaskularnih oboljenja ali i kriminalistici, dok je još jedna od oblasti primena i estetska medicina. Takođe, izvesno je i da će i mnogi eksperti iz oblasti regrutacije i selekcije kandidata poželeti jednog ovakvog pomoćnika u svojim redovima, budući da njegova procena može pomoći kompaniji u odabiru pravih kadrova.