Misterija brilijanata Romanovih: Gde su sada čuvene dragocenosti ruske carske porodice

"Biseri rasuti po celom svetu" - deo je strofe dobro poznate pesme koji na najbolji način opisuje sudbinu dragocenosti ruske dinastije Romanovih, čiji su mnogi unikatni komadi nakita, poput carskih kruna i ogrlica, danas svoje domove pronašli na različitim krajevima sveta. Njihov značaj ni pored toga nije izbledeo. Štaviše, zamislite samo tu aukciju na kojoj se licitira za dijademu koju su nosile ruske imperatorke!

Ruska carska porodica i njihovi bliski rođaci imali su zadivljujuću kolekciju nakita koja se kroz vekove vladavine samo uveličavala. Posle revolucije, deo dragocene riznice članovi carske porodice odneli su sa sobom, ali je većinu nakita ipak konfiskovala sovjetska vlast. Kasnije, dragocenosti su jednim delom prešle u vlasništvo muzeja Moskvskog Kremlja, a delom završili na stranim aukcijama. Kakva je sudbina zadesila brilijante Romanovih i gde se oni danas nalaze?

Venčana kruna Romanovih

Venčanu krunu ruskih imperatora sačinjava srebrni okvir prečnika 10,2 centimetra i visine 14,5 centimetara, somota boje maline i brilijanata, a imperatorsku krunu izradili su najbolji majstori juvelirnice Bolina. Karkas ove krune izrađen je od najfinijeg somota i ukrašen dragocenim kamenjem poznatog juvelira Leopolda Fisterera koje je prvobitno bilo namenjeno za odore imperatora Pavla I, koje je njegova majka, Katarina II naručila specijalno za njega. Tek nakon 90 godina 80 brilijanata je iskorišćeno za izradu raskošne venčane krune Romanovih, koja se zatim nasleđivala sve do 1908. godine.

U novembru 1926. godine ovo remek delo prodato je bogatom kolekcionaru antikviteta Normanu Vejsu, nakon čega je učestvovalo u licitaciji na poznatoj Kristi aukciji: tada je, 26. marta 1927. godine, kruna kupljena za 6100 funti. Danas, ova dragocenost stoji izložena u američkom muzeju Hilvud.

Safir Marije Fjodorovne

Ruska imperatorka Marija Fjodorovna je nakon 1917. godine iz Rusije je emigrirala u Britaniju, a zatim se vratila i u svoju otadžbinu, Dansku, a sa sobom je ponela i svoju kolekciju nakita. Kada je preminula, sve dragocenosti pripale su njenoj ćerki, Kseniji, koja za razliku od majke i nije bila neki ljubitelj "džidžabidža". Najveći komad nakita Marije Fjodorovne završio je u juvelirnici Kartije, a zatim prešao u ruke operske dive Hane Valjske 1928. godine.

Skoro 50 godina je ogrlica od safira putovala svuda po svetu zajedno sa divom, a 1971. godine vratila se tamo odakle je i došla - kod Kartijea. Početkom 2015. godine, ogrlica je rastavljena, a juveliri su kreirali "narukvicu Romanovih" sa safirom od 196 karata.

Velika carska kruna

Ovaj simbol autokratije nosili su mnogi ruski monarsi, a ova prekrasan komad nakita za Katarinu II kreirali su najbolji dvorski draguljari. Kruna je ukrašena sa 4.936 dijamanata i brilijanata (2.860 karata), špinelom od 398 karata i 75 velikih bisera, a prema jednoj od mogućih verzija, nekoliko kamenčića sa krune 1920-ih godina iskorišćeno je kao zalog za kredit od 20 hiljada dolara.

Danas se ova lepotica nalazi u Dijamantskom fondu Rusije: original je sakriven od očiju javnosti, ali je "optička kopija" izložena za sve posetioce muzeja.

Dijadema Marije Fjodorovne

Ovaj luksuzni komad nakita bio je u vlasništvu supruge ruskog cara Pavla I, Marije Fjodorovne, a sačinjen je od dijamanata različitih veličina optočenih na dva načina, i fiksiranih i okačenih brioleta, koji svetlucaju prilikom pokreta. U centru je dijademe je i neobičan dijamant ružičaste boje veličine 13 karata.

Inače, ovo je jedina dijadema iz kolekcije carske porodice Romanovih koja je ostala u zemlji, i danas se nalazi u Dijamantskom fondu Rusije.

Ogrlica sa safirom i biserima

Ova elegantna ogrlica bila je jedan od najlepših predmeta iz kolekcije Marije Fjodorovne, a čitava kompozicija izrađena je od niza bisera i dijamanata koji "grle" safir u samom centru ogrlice.

Ovu nestvarno lepu ogrlicu zadesila je tragična sudbina, a sovjetske vlasti prodale su je na zapadnim aukcijama 1927. godine. Tada je ogrlica pripala britanskoj kraljevskoj porodici i pokojnoj britanskoj kraljici Elizabeti II. Poznato je i da ju je na svadbi princa Vilijama nosila engleska princeza Ana.