Naučnici sa Harvarda savetuju: Sitna riba i školjke su bolje od lososa i tune

Omega-3 masne kiseline veoma su važne za zdravo funkcionisanje našeg organizma, a među najboljim prirodnim izvorima smatra se riba. Ipak, harvardski naučnici ustanovili su da su sitne ribe i školjke, koje se nalaze niže u lancu ishrane, bolji izvor nutrijenata.

Ishrana bazirana na morskim plodovima pokazala se kao veoma dobra za naše zdravlje, budući da su morska riba, školjke i alge bogate mikronutrijentima poput cinka, gvožđa, vitamina B12 i Omega-3 masnih kiselina. Baš iz tog razloga, harvardski profesor Kristofer Golden preporučuje da se hrana poput mesa i veštački uzgajanog lososa i tunjevine zameni sitnom ribom i školjkama.

Sitne ribe i školjke su izvor hranljivih materija od vitalnog značaja

Imajući u vidu sve benefite morske hrane, ali i naučno dokazanu činjenicu da namirnice koje se nalaze na višim nivoima u lancu, imaju i viši nivo žive koja je toksična za naš organizam, izbor je i više nego jasan - sitna riba i školjke trebalo bi da se na našoj trpezi nalaze češće i - u većim količinama.

Čime bismo onda mogli zameniti uobičajene namirnice kojima se hranimo ukoliko želimo da u organizam unosimo dovoljno minerala? Profesor Golden preporučuje:

Ipak, prilikom kupovine važno je i obratiti pažnju i na poreklo namirnica, budući da riba i morski plodovi iz zagađenijih voda mogu takođe sadržati viši nivo žive.

Dobro je ne samo za nas, već i za životnu sredinu

Ovakva ishrana je najbolji mogući izbor kada je hrana životinjskog porekla u pitanju: školjkama, primera radi, nije potreban poseban uzgoj niti ishrana, a uz to one i filtriraju vodu i uklanjaju mikrozagađenja iz nje, te su kao takve veoma "ekofrendli" i pomažu u očuvanju životne sredine.

Pored toga, uvođenjem u ishranu vodenih biljaka poput algi, može se dodatno potpomoći očuvanju životne sredine, ali i izbalansirati broj unetih kalorija, premda su one niskokalorične, a bogate vlaknima, jodom i mineralima koji se koriste u proizvodnji hormona štitne žlezde.