Ponovo upaljen meteo-alarm, tropska vrelina pa nagli preokret: Najtoplije u Banatskom Karlovcu

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je preporuke građanima kako da postupaju u vrelim danima

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će maksimalna temperatura u većini mesta danas biti od 34 do 37 stepeni Celzijusa, dok će sutra u centralnoj i južnoj Srbiji biti još toplije - od 37 do 40 stepeni.

Danas u najtoplijem delu dana od 34 stepena do 37 stepeni, u Beogradu oko 36. Zato osveženje potražiti u parkovima, u blizini fontana ili, još bolje, u klimatizovanom prostoru.

Prema podacima od 17 časova, najtopliji gradovi u Srbiji su Ćuprija i Leskovac, gde je izmereno 35 stepeni Celzijus.

Najsvežije je na Kopaoniku gde je bilo 24 stepena.

Sudeći po subjektivnom osećaju, najtoplije je u Banatskom Karlovcu, gde na suncu imate osećaj da je 38 stepeni.

U Beogradu je u 17 časova izmereno 34 stepena, a isto toliko i u Novom Sadu.

Utorak će biti najtopliji dan od početka leta, na jugu zemlje ponegde i 41 stepen.

I tada će biti upaljen crveni meteo-alarm, najviši stepen upozorenja na vrućine.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je preporuke građanima kako da postupaju u vrelim danima.

Stručnjaci savetuju da u vrelim danima treba rashladiti prostorije, izbegavati fizičku aktivnost, uzimati više tečnosti i izbegavati boravak napolju u najtoplijem delu dana.

Strpljenje i oprez savetuju se i na putevima. Zbog visokih temperatura i gužvi, preporuke su da vozite oprezno, strpljivo i uz češće pauze. Zbog letnje turističke sezone, više je vozila na naplatnim rampama i graničnim prelazima – gde su povremeno moguća duža zadržavanja.

Nagla promena vremena u utorak

RHMZ je upozorio i na naglu promenu vremena u utorak krajem dana na severu zemlje, a u sredu i u ostalim krajevima, uz kišu, pljuskove, grmljavinu i pad temperature za oko 15 stepeni.

U zoni grmljavinskih razvoja očekuju se grad, kao i olujni vetar koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine, preko 28 m/s.