Studija: Osam faktora za duži život

Način života takođe igra važnu ulogu u smanjenju rizika od raka

Životni stil utiče na to koliko ćemo dugo živeti. Uz zdrav način života, 40-godišnji muškarci mogu da žive u proseku 23,7 godina duže nego sa veoma štetnim načinom života, pokazuje nova studija, prenosi "Špigl".

Kod žena razlika je 22,6 godina. 

Ovo je rezultat analize dugogodišnje studije koju je istraživački tim predstavio na međunarodnoj konferenciji "Ishrana 2023" u Bostonu. Studija još nije objavljena u specijalizovanom časopisu i još je nisu pregledali drugi naučnici.

Tim koji je predvodila Suan-Mai Nien sa Univerziteta u Ilinoisu analizirala je podatke od preko 700.000 američkih vojnih veterana starosti od 40 do 99 godina. 

Studija je definisala osam navika kao zdrav način života: biti fizički aktivan, ne pušiti, dobro upravljati stresom, dobro jesti, ne piti previše, spavati dobro i redovno, imati pozitivne društvene odnose i ne zavisiti od opioidnih lekova protiv bolova. 

"Bili smo zaista iznenađeni koliko možete da dobijete uvođenjem jednog, dva, tri ili svih osam faktora životnog stila", navodi se saopštenju koji je prenelo Američko društvo za ishranu.

Promene su efikasne i u starosti

Utvrđeno je da su najveći faktori rizika niska fizička aktivnost, zavisnost od opioidnih lekova protiv bolova i pušenje.  

Loše upravljanje stresom, velika konzumacija alkohola, nezdrava ishrana i loše navike spavanja povećali su rizik od smrti za oko 20 odsto, a nedostatak dobrih društvenih kontakata za pet odsto. 

Lekari su otkrili da prelazak na zdrav način života produžava očekivani životni vek čak i u starosti. 

"Što pre, to bolje, ali čak i ako napravite malu promenu sa 40, 50 ili 60 godina, to je i dalje korisno", navodi ova naučnica.

Podaci studije došli su iz programa "Milion Veterana", američkog nacionalnog istraživačkog programa koji ispituje kako geni, način života i vojna iskustva utiču na zdravlje i dobrobit veterana. 

Analiza naulnika sa univerziteta u Ilinosiu i njegovih kolega razmatrala je podatke 719.147 veterana prikupljenih između 2011. i 2019. godine.

Način života takođe igra važnu ulogu u smanjenju rizika od raka

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), faktori rizika od raka uključuju alkohol, nisku fizičku aktivnost, nezdravu ishranu, gojaznost, konzumaciju crvenoh i prerađenog mesa, slatka pića, upotrebu duvana i izlaganje ultraljubičastom zračenju.