Magazin

Ruski "svemirski" internet alternativa Maskovom "Starlinku"

Ruske i američke tehnološke kompanije još jednom su odmerile snage pre nešto manje od mesec dana. Naime, ruski sateliti prvi put u istoriji omogućili su internet konekciju, a projekat kompanije Biro 1440, koja stoji iza ovog ambicioznog projekta, po mišljenju korisnika biće alternativa Maskovom "Starlinku". Da li Ilon ima razloga za brigu?
Ruski "svemirski" internet alternativa Maskovom "Starlinku"© Canva / Alexas_Fotos

Tehnološka kompanija Biro 1440 pre samo nekoliko dana saopštila je zanimljivu vest - ruski sateliti su po prvi put u istoriji omogućili internet konekciju zahvaljujući uspešom lansiranju u orbitu tri kosmičke misije "Rasvet-1" koje su samostalno izradili unutar kompanije. U ambiciozan projekat bio je uključen i Roskosmos, a satelitski uređaji su se u orbitu otisnuli sa kosmodroma "Istočni".

Fokus je na stabilnosti internet konekcije, brzina prenosa podataka 12mbps

Ruskim naučnicima u ovoj fazi projekta bilo je najvažnije da razrađeni sistem funkcioniše stabilno i bez prekida konekcije, a brzina interneta od 12 megabita u sekundi sa samo 41 milisekundom kašnjenja bila im je "vetar u leđa" i znak da su na dobrom putu da svoju ideju unaprede.

Za šta je sve dovoljna brzina od 12 megabita u sekundi? Sa ovom brzinom moguće je korišćenje svih društvenih mreža i internet pretraživača, omogućeno je gledanje foto i video sadržaja u visokoj rezoluciji i slušanje muzike, dok zahtevnije operacije poput video poziva, igranja video igrica ili gledanja filmova u 4K reoluciji ipak zahtevaju veći protok interneta. Naravno, kako je projekat tek u prvoj fazi testiranja, tim koji stoji iza njega ističe da je i više nego zadovoljan rezultatima, a kako su naveli korisnici interneta, ruski projekat biće alternativa Maskovom "Starlinku".

"Ne možemo da menjamo zakone fizike, ali možemo da revidiramo naše pristupe i unesemo najnovija dostignuća u radio-elektronike i telekomunikacija, nove materijale i komponente, kao i efikasne razvojne modele, testiranja i lansiranja svemirskih letelica. I sve to kako bi se stvorila platforma za komercijalno uspešnu uslugu prenosa podataka sa globalnom pokrivenošću", naveli su predstavnici kompanije Biro 1440 na svom sajtu.

Ambiciozan projekat: eksperimenti i istraživanja teku punom parom

Lansiranje tri kosmičke misije "Rasvet-1" omogućeno je uz pomoć i podršku ruske državne korporacije Roskosmos koja je projektnom timu Biro 1440 "pozajmila" rakete-nosače "Sojuz-2.1b" i kosmodrom "Istočni", a zbog veličine projekta i njegove težine, ni praćenje i koordinacija od strane eksperata Roskosmosa nisu izostali.

Lansirani sateliti imali su za cilj sprovođenje niza orbitalnih eksperimenata i validaciju tehnoloških podataka kosmičkog sistema, a uporedo sa tim naučnici su sproveli i istraživanje faziranja kosmičkih letelica uzimajući u obzir algoritam orbitalne konstrukcije.

Do 2035. godine 900 satelita i brzina od 100mbps

Kako navode rukovodioci projekta, nakon završetka prve faze testiranja planirana je proizvodnja oko 900 satelita "Rasvet-1" koji će biti lansirani u Zemljinu orbitu najkasnije do 2035. godine, a brzina internet konekcije koju će ovakav orbitalni sistem omogućiti dostići će čak 100 megabita u sekundi. U današnje vreme, takva brzina zadovoljiće sve savremene potrebe, a kompanija planira da satelitskim internetom pokrije čitavu teritoriju Ruske Federacije.

image