Ruski "svemirski" internet alternativa Maskovom "Starlinku"

Ruske i američke tehnološke kompanije još jednom su odmerile snage pre nešto manje od mesec dana. Naime, ruski sateliti prvi put u istoriji omogućili su internet konekciju, a projekat kompanije Biro 1440, koja stoji iza ovog ambicioznog projekta, po mišljenju korisnika biće alternativa Maskovom "Starlinku". Da li Ilon ima razloga za brigu?

Tehnološka kompanija Biro 1440 pre samo nekoliko dana saopštila je zanimljivu vest - ruski sateliti su po prvi put u istoriji omogućili internet konekciju zahvaljujući uspešom lansiranju u orbitu tri kosmičke misije "Rasvet-1" koje su samostalno izradili unutar kompanije. U ambiciozan projekat bio je uključen i Roskosmos, a satelitski uređaji su se u orbitu otisnuli sa kosmodroma "Istočni".

Fokus je na stabilnosti internet konekcije, brzina prenosa podataka 12mbps

Ruskim naučnicima u ovoj fazi projekta bilo je najvažnije da razrađeni sistem funkcioniše stabilno i bez prekida konekcije, a brzina interneta od 12 megabita u sekundi sa samo 41 milisekundom kašnjenja bila im je "vetar u leđa" i znak da su na dobrom putu da svoju ideju unaprede.

Za šta je sve dovoljna brzina od 12 megabita u sekundi? Sa ovom brzinom moguće je korišćenje svih društvenih mreža i internet pretraživača, omogućeno je gledanje foto i video sadržaja u visokoj rezoluciji i slušanje muzike, dok zahtevnije operacije poput video poziva, igranja video igrica ili gledanja filmova u 4K reoluciji ipak zahtevaju veći protok interneta. Naravno, kako je projekat tek u prvoj fazi testiranja, tim koji stoji iza njega ističe da je i više nego zadovoljan rezultatima, a kako su naveli korisnici interneta, ruski projekat biće alternativa Maskovom "Starlinku".

"Ne možemo da menjamo zakone fizike, ali možemo da revidiramo naše pristupe i unesemo najnovija dostignuća u radio-elektronike i telekomunikacija, nove materijale i komponente, kao i efikasne razvojne modele, testiranja i lansiranja svemirskih letelica. I sve to kako bi se stvorila platforma za komercijalno uspešnu uslugu prenosa podataka sa globalnom pokrivenošću", naveli su predstavnici kompanije Biro 1440 na svom sajtu.

Ambiciozan projekat: eksperimenti i istraživanja teku punom parom

Lansiranje tri kosmičke misije "Rasvet-1" omogućeno je uz pomoć i podršku ruske državne korporacije Roskosmos koja je projektnom timu Biro 1440 "pozajmila" rakete-nosače "Sojuz-2.1b" i kosmodrom "Istočni", a zbog veličine projekta i njegove težine, ni praćenje i koordinacija od strane eksperata Roskosmosa nisu izostali.

Lansirani sateliti imali su za cilj sprovođenje niza orbitalnih eksperimenata i validaciju tehnoloških podataka kosmičkog sistema, a uporedo sa tim naučnici su sproveli i istraživanje faziranja kosmičkih letelica uzimajući u obzir algoritam orbitalne konstrukcije.

Do 2035. godine 900 satelita i brzina od 100mbps

Kako navode rukovodioci projekta, nakon završetka prve faze testiranja planirana je proizvodnja oko 900 satelita "Rasvet-1" koji će biti lansirani u Zemljinu orbitu najkasnije do 2035. godine, a brzina internet konekcije koju će ovakav orbitalni sistem omogućiti dostići će čak 100 megabita u sekundi. U današnje vreme, takva brzina zadovoljiće sve savremene potrebe, a kompanija planira da satelitskim internetom pokrije čitavu teritoriju Ruske Federacije.