Osveta orki: U Gibraltarskom moreuzu u napadu orki oštećeno 250 jedrilica od početka godine

Napadi kitova ubica na jedrilice u ovim vodama su u porastu u poslednje tri godine. Prema naučnicima, svi kitovi umešani u ove incidente pripadaju porodici ženke koju je 2020. udario čamac.

Naučnici su sigurni u jednu činjenicu: svi kitovi orke koji su bili uključeni u napade, pripadaju porodici ženke koju je udario brod 2020. godine, objavio je "Mond".
U Gibraltarskom moreuzu, španska i portugalska obalska straža sada primaju pozive nekoliko puta nedeljno, ponekad čak i dnevno.
Ljudi zovu ili zbog zaista ozbiljnih situacija koje zahtevaju intervenciju obalske straže, a takvih je bilo šest prošlog meseca, ili zbog toga što su mornari u panici kada vide orke kako se približavaju njihovom brodu, naveo je "Mond".
Više od 500 incidenata zabeleženo je od februara 2020. godine, od kada je brodić udario orku, a u tom periodu tri brodića su potopljena.

Krajem maja je jedna korisnica Instagrama podelila svoje iskustvo, zajedno sa video snimkom napada orki. Kako ona kaže, orke su neprekidno udarale u kormilo više od sat vremena, za to vreme su uspele da otkinu kormilo i izazovu curenje motora. 


Broj incidenata se povećao od januara ove godine, od kada je oštećeno više od 250 brodića, a 25 je moralo da bude odvučeno.