Nova studija: Najefikasnije vežbe za spuštanje pritiska

Čak i regularne vežbe mogu da snize krvni pritisak i na taj način smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Prema podacima nemačke Fondacije za srce svaka treća osoba u Nemačkoj ima visok krvni pritisak. Ova bolest se može nazvati "tihim ubicom" zato što je mnogi koje pogađa ne primete, ali je velika mogućnost kod takvih osoba da dobiju srčani udar, piše nemački "Špigl".

Jedna stvar je jasna: čak i regularne vežbe mogu da snize krvni pritisak i na taj način smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ali koje vežbe su najprikladnije za ovu svrhu?

Britanski istraživači su se pozabavili ovim pitanjem u nedavnoj studiji u "Britanskom žurnalu sportske medicine". Oni su uporedili efikasnost različitih oblika treninga za smanjenje krvnog pritiska u takozvanoj meta-analizi, koja je obuhvatila rezultate 270 kliničkih studija sa skoro 16.000 testiranih osoba.

Ispitivani su efekti aerobnog treninga (sportova izdržljivosti kao što su trčanje ili biciklizam), dinamičkog treninga kao što je trening sa tegovima, intervalnog treninga visokog intenziteta (HIIT) i takozvanih izometričkih vežbi.

Zapravo, za svaki oblik vežbanja, istraživači su otkrili značajno sniženje krvnog pritiska nakon najmanje dve nedelje redovnog vežbanja.

Iznenađujuće, izometričke vežbe su bile mnogo efikasnije u snižavanju krvnog pritiska od drugih oblika.

"Izometričke vežbe su potpuno drugačiji napor za telo od vežbi izdržljivosti", rekao je sportski naučnik za Bi-Bi-Si.

"One povećavaju napetost u mišićima kada se rade dva minuta, a zatim izazivaju nagli protok krvi kada se opustite", objasnio je.

Autori studije sada pozivaju da se ovi nalazi uzmu u obzir u budućim smernicama za prevenciju visokog krvnog pritiska – na primer, britanska zdravstvena služba je do sada preporučivala sportove izdržljivosti kao što je biciklizam za suzbijanje visokog krvnog pritiska.

Tipični primeri izometričkih vežbi je čuveni plank izdržaj ili čučanj uz zid.

Početna pozicija za plank je slična onoj za sklekove. Međutim, torzo je oslonjen na podlaktice dok celo telo formira pravu liniju od glave do pete. Ova pozicija se može držati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta.


Čučanj uz zid: stojite uza zid ispravljenih leđa i savijate kolena dok vam butine ne budu paralelne sa podom, a listovi ne formiraju pravi ugao.

Osim vežbanja, zdravom krvnom pritisku doprinosi i prilagođena ishrana sa malo soli, izbegavanje cigareta i prekomerne konzumacije alkohola, smanjenje prekomerne težine i smanjenje stresa u svakodnevnom životu.

Svako ko već pati od visokog krvnog pritiska i uzima lekove ne treba da prestane da ih uzima na svoju ruku, čak ni nakon promene načina života, već treba da se prvo konsultuje sa lekarom.